KA-52 Aligator

Ukrajinsku ofenzivu zaustavila ruska zračna nadmoć: Ključnu ulogu igra ovo oružje

25.06.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Ukrajinske oružane snage nalaze se u punom zamahu dugo najavljivane ofenzive, ali Rusi se snažno brane i koriste zračna sredstva na prvoj crti bojišnice - na načine na koje to donedavno nisu činili - da bi otupjeli ukrajinske napore u vraćanju teritorija

Ukrajinske snage nemaju dovoljno mobilnih sustava za obranu od zračnih udara koji bi ih podržali u napredovanju, a ruski jurišni helikopteri, poput Ka-52 Aligatora, sposobni su im nanijeti štetu svojim topovima od 30 milimetara ili protutenkovskim projektilima. Helikopteri su prijetnja ukrajinskim kopnenim snagama jer moraju koristiti potporu protuzračne obrane prije nego što mogu uopće uništiti teško rusko oklopno oružje, poput tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Visoki ukrajinski vojni dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog ruske 'zrakoplovne i topničke nadmoći' tijekom protuofenzive, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da se ona odvija 'sporije od željenoga'.

Business Insider piše da je britansko ministarstvo obrane primijetilo da je 'Moskva pojačala svoje jurišne helikopterske snage' u južnoj Ukrajini, dajući Rusima prednost u područjima u kojima se vode žestoke borbe.

Ukrajinski vojnik rekao je za The Financial Times ovog tjedna da su se ruski helikopterski udari na ukrajinska oklopna vozila pokazali kao 'vrlo moćna tehnika', kojoj ukrajinske snage teško pariraju.

Pojava ove prijetnje iz zraka može ukazivati na 'prazninu' u načinu na koji je Ukrajina rasporedila svoj 'kišobran protuzračne obrane', rekao je za Insider Riley Bailey, istraživač koji se bavi Rusijom u Institutu za ratne studije (ISW).

Dok Rusija pokušava zaustaviti ofenzivu, istovremeno nastavlja slati projektile na ukrajinske gradove, prisiljavajući Kijev da podijeli svoju ionako nategnutu protuzračnu obranu između dva prioriteta - potpore operacijama na prvoj liniji te obrane civila i ključne infrastrukture.

  • +6
Ruski helikopter Kamov Ka-52 Aligator Izvor: Profimedia / Autor: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia

Ruske snage rasporedile su zrakoplovstvo na način na koji to donedavno nisu činile, na položaje na prvoj liniji, i koriste ga uspješnije nego što su to činile u prošlosti.

Ranije u lipnju britanski stručnjaci su primijetili da su ruska zračna sredstva 'bila neobično aktivna iznad južne Ukrajine, gdje je zračni prostor propusniji za Rusiju nego u drugim dijelovima zemlje'.

'Nismo vidjeli da ruske snage stvarno ekstenzivno koriste avijaciju na prvoj crti', rekao je Bailey, dodajući 'da su Rusi bili zabrinuti zbog mogućih gubitaka u avijaciji'. Ali sada helikopteri Ka-52 i Mi-8 te druge letjelice s rotirajućim krilima provode operacije kratkog dometa blizu fronta na štetu nekih ukrajinskih napora.

'Ukrajinske snage moraju se prilagoditi načinu na koji ih ruske snage koriste u južnoj Ukrajini', napomenuo je, ističući da vide znakove toga dok Ukrajinci pripremaju pozornicu za svoj glavni napad. Ukrajina je, primjerice, u srijedu tvrdila da je uništila ruski helikopter Mi-24, i to nije jedini gubitak.

Ukrajinci se trenutačno suočavaju s nizom prijetnji ne samo na nebu, nego i na zemlji, dok se guraju napadi duž više sektora fronta.

Izazovi protuofenzive, posebno na jugu, uključuju učinkovitu rusku obranu sastavljenu od iskusnih trupa, u kojoj prvi ešalon degradira neprijateljsko napredovanje topništvom i minama, a zatim druga linija protunapada. Druga prijetnja operacijama su sustavi elektroničkog ratovanja.

  • +39
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska oslobodila je nekoliko sela Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Rusko elektroničko ratovanje poremetilo je ukrajinsku navigaciju, ciljanje i izviđanje. A minska polja stvaraju stalni problem za inženjere na bojnom polju koji čiste putove za juriše.

Bailey je rekao da će rješavanje ruske minske prijetnje biti 'neka vrsta kontinuiranog procesa koji će morati činiti dok pokušavaju probiti ruske obrambene linije', a one također sadrže složene mreže rovova i prepreke kao što su žilet-žica i protutenkovske zapreke zvane 'zmajevi zubi'.

Ukrajinske snage provode široke protuofenzivne operacije u tri sektora duž fronta u istočnoj Ukrajini - oko ratom razorenog Bahmuta, oko granice Donecke i Zaporiške oblasti te u zapadnoj Zaporiškoj oblasti.

Operacije su imale visoku cijenu za Ukrajinu, kako u ljudstvu, tako i u opremi, uključujući zapadno oklopno oružje. Analitičari su, međutim, upozorili da se ne treba oslanjati na te gubitke u procjeni uspjeha ili neuspjeha protuofenzive, tvrdeći da bi svaka takva procjena bila preuranjena.

Rusija također trpi velike gubitke. Britansko ministarstvo obrane nedavno je izvijestilo da 'obje strane trpe velike gubitke, pri čemu su ruski gubici vjerojatno najveći od vrhunca bitke za Bahmut u ožujku'.

Bahmut je uništeni grad ograničene strateške vrijednosti te je zauzet uz ogromnu cijenu ljudskih života za rusku vojsku i Wagnerove plaćenike, čiji je vođa rekao da su tijekom bitke izgubili čak 20.000 boraca. Sada se Rusi bore da ga zadrže dok Ukrajina uzvraća.

  • +8
Vagnerovci u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Dio onoga što otežava tekuće protuofenzivne borbe za Ukrajinu jest to što njezine snage vode složeni rat bez svega što im je potrebno, poput mobilne protuzračne obrane, opreme za probijanje, zračnih snaga i dodatnog oklopa.

Tijekom rata ukrajinska vojska primila je milijarde dolara u sigurnosnoj pomoći, oružju i obuci od partnerskih nacija, pri čemu je nedavno dobila sposobno zapadno oklopno oružje, ali trenutne operacije su kompliciran pothvat koji zahtijeva mnogo borbene sposobnosti.

'Bilo što Ukrajina može dobiti' za 'veliko mehanizirano napredovanje i prodor na teritorij pod kontrolom Rusije bilo bi korisno', rekla je Karolina Hird, analitičarka u ISW-u, za Insider. Ali protuofenziva će se odvijati čak i ako se Ukrajina ne može dočepati te dodatne sposobnosti.

'Ukrajina treba stalnu pomoć u svim oblicima', rekla je, 'ali oni će to učiniti bez obzira imaju li pomoć ili ne, što smo vidjeli 2022., u prethodnim protuofenzivnim operacijama, koje je Ukrajina provela dok je u biti bila na 'dijeti gladovanja' u smislu zapadne vojne pomoći.' Ostaje vidjeti kako će se točno odvijati protuofenziva, hoće li Ukrajinci probiti ruske redove ili će ih u naumu zaustaviti čvrsta obrana.

Zapadni dužnosnici rekli su za CNN ovaj tjedan da ukrajinska protuofenziva 'ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu', ističući da se Ukrajina pokazala 'ranjivom' na ruske obrambene prijetnje. Rekli su da je to 'teška vožnja', a američki dužnosnici za Fox News kazali su da je napredovanje bez zračne potpore 'samoubojstvo'.

Ipak je još rano. Magla rata je gusta od kaosa i zbrke, ali čini se da se glavni napad još nije dogodio i ova bitka je vjerojatno još daleko od kraja.

ISW, koji pomno prati rat u Ukrajini, napisao je u ažuriranju u srijedu da 'ukupan tempo ukrajinskih protuofenzivnih operacija, sporiji od očekivanog, nije simbol šireg ofenzivnog potencijala Ukrajine', dodajući da 'ukrajinske snage vjerojatno uspješno postavljaju uvjete za budući glavni napor unatoč početnim neuspjesima'.

Ukrajina nije angažirala većinu svojih posvećenih protuofenzivnih snaga u velikoj napadnoj operaciji i, kako je nedavno rekao George Barros iz ISW-a, 'veliki vatromet tek slijedi'.