POVEĆANJE BORBENE SPREMNOSTI

Ruska vojska za iduću godinu najavila 4000 vježbi, sudjelovat će i djeca?

07.12.2018 u 19:45

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane iduće godine planira izvesti više od 4000 vojnih vježbi i oko 8500 praktčnih vojnih aktivnosti, priopćio je sredinom tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Kako je javila agencija RIA Novosti, a prenio portal Russia Beyond the Headlines, ruska vojska odlučila se na ogroman broj vježbi različitog formata radi povećanja borbene obuke.

Prema Šojguovim riječima, najavljene vježbe imat će cilj pripremiti vojsku na djelovanje u svim uvjetima koje nameću suvremeni oblici ratovanja, ali i osposobiti zapovjedni sastav za upravljanje borebnih postrojbi u atipičnim situacijama.

Ruski ministar obrane najavio je kako je u tijeku izrada kontrolnog plana podizanja borbene spremnosti vojske te kako će taj oblik kontrole 'omogućiti identifikaciju potencijalnih problema koji toliko izraženi u redovnim aktivnostima'.

Kako je 3. prosinca za rusku vojsku započelo zimsko razdoblje obuke, Šojgu je podsjetio kako su već odrađen veliki dio pripremnog dijela koji se sastojao od nekoliko tisuća instruktorskih i pokaznih nastavih sati, ali i smotri na kojima je podignuta razina materijalno-tehničkog osiguravanja za zimsku obuku, tehničke pripreme i provjeru naoružanja.

Na nedavno održanom zapovjedno-stožernom sastanku koji je organizirao ruski ministar obrane sudjelovali su zapovjednici teritorijalnih vojnih okruga iz svih rodova ruske vojske, uključujući i rukovoditelje Republike Tatarstan, Primorskog kraja i Smolenske oblasti.

Šojgu je o pripremama obavijestio političke predstavnike regija u kojima će se odvijati vojne vježbe, a bilo je riječi i o realizacijom projekta 'Junarmija'.

Riječ je o vojnoj omladinskoj organizaciji koja broji više od 200.000 članova, djece i mladeži starosti od osam do 18 godina. 'Junarmija' je u svibnju 2016. osnovao ministar Šojgu na temelju ukaza ruskog predsjednika Vladimira Putina. Cilj je stvaranje nacionalne, domoljubne omladinske organizacije po uzoru na savez pionira i podmladak nekadašnje Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Pripadnici te organizacije česti su gosti u Patriotskom parku nedaleko Moskve gdje se pomoću računalnih simulacija uvježbavaju ulične borbe, pišu pisma zahvalnosti pripadnicima vojske te slušaju predavanja o strategiji.