sajam naoružanja i vojne opreme

Rusi predstavili taktičke balističke gaćice koje podižu vojnikovo samopouzdanje

20.11.2018 u 19:39

Bionic
Reading

Na nedavno održanom XXII. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme Interpolitex-2018 u Moskvi su predstavljena najnovija dostignuća s područja osobne balističke zaštite, među kojima i pancirne gaćice

Posjetitelji moskovskog sajma naoružanja i vojne opreme, piše portal Russia Beyond the Headlines, mogli su vidjeti najnovije razvojne projekte s područja balističke zaštite koji su namijenjeni vojnim i policijskim postrojbama, ali i za civilnu upotrebu.

Domaći i strani izlagači posjetiteljima su predstavili čitav niz noviteta među sredstvima osobne zaštite od streljačkog naoružanja i fragmenata eksplozija, počevši od pancirnih prsluka i balističkih ploča različitih dimenzija i klasa zaštite do balističkih kaciga i raznovrsne taktičke opreme.

Veliku pozornost posjetitelja privukle su ruske taktičke gaćice ŠT, koje nude balističku zaštitu. Proizvođač ističe kako model ima zadaću osigurati dopunsku zaštitu genitalno-bedrene zone od fragmenata eksplozije te streljačkog naoružanja.

U gaćice je moguće postaviti dodatne balističke štitnike, a mogu poslužiti i kao sastavni dio opreme koje nose inženjerijske i izviđačke postrojbe.

Ruski proizvođač navodi kako će zaštita vitalnih dijelova tijela u preponskoj i bedrenoj regiji povećati samopouzdanje, ali i fokus vojnika na bojišnici.

  • +5
Interpolitex-2018 Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Taktičke hlačice s balističkom zaštitom produkt su nagomilanog borbenog iskustva, a ustanovljeno je da popriličan broj ozljeda u ovoj zoni može dovesti do smrtnog ishoda, navodi ruski RBTH.

Prema riječima stručnjaka, na bojišnici se svakodnevno bilježi visok postotak vojnika koji ranjeni u donje udove iskrvare i preminu uslijed ozljeda velike bedrene arterije. Stoga ove taktičke gaćice s balističkom zaštitom predstavljaju iskorak u zaštiti od fatalnih ozljeda koje se mogu zadobiti u predjelu prepona i natkoljenice.