manevri pred vratima

Ruska vojska krenula u vježbu Zapad na pragu EU

14.09.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak na vratima Europske unije pokrenula velike vojne manevre zajedno s Bjelorusijom za koje naglašava da su 'čisto obrambeni', ali ih neke članice NATO-a osuđuju kao pokazivanje sile

Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika u tjedan dana duž granice s Litvom i Poljskom, nisu usmjerene ni protiv koga.

U priopćenju kojim se najavljuje početak manevara u četvrtak, ministarstvo obrane naglasilo je da imaju 'čisto obrambeni karakter i nisu usmjereni protiv nijedne zemlje posebno'.

  • +13
Raste napetost na Krimu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ruska vojska organizira svake godine u tom razdoblju velike manevre u drugoj ruskoj regiji. Ove godine odvijaju se u Bjelorusiji, u enklavi Kalinjingrad i nekoliko područja na sjeverozapadu Rusije.

To znači blizu Poljske i baltičkih zemalja koje su nakon pripojenja Krima 2014. i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine spremno osudile Rusiju kao potencijalnu prijetnju njihovu suverenitetu.

Neke zemlje, prvenstveno Litva i Estonija, sumnjaju u brojke koje iznosi Moskva vezano uz vojne vježbe i spominju 'više od sto tisuća vojnika' mobiliziranih od 14. do 20. rujna.

Vježbe Zapad-2017 'zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni', izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Michael Fallon zabrinut zbog 'sve agresivnije' Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako ne vidi 'neposrednu prijetnju nekom od saveznika', izražavajući žaljenje zbog pomanjkanja transparentnosti.

'Rusija je u stanju manipulirati brojke s lakoćom, zato ne želi strane promatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške manevre je smiješno', kaže nezavisni vojni stručnjak Alexandre Golts po kojemu se prave brojke kreću dobrano iznad 100.000 vojnika.