ZAŠTITA SCHENGENA

Litva diže žicu na granici s ruskom enklavom Kaljiningradom

05.06.2017 u 21:23

Bionic
Reading

Litva je u ponedjeljak počela podizati žičanu ogradu na granici s ruskom enklavom Kaljiningradom, kako bi pojačala nacionalnu sigurnost i spriječila krijumčarenje u vrijeme napetih odnosa s Rusijom. Postavljanje ograde visoke dva metra i duge 45 km stajat će 3,6 milijuna eura i bit će završeno do kraja godine, naveo je ministar unutrašnjih poslova Eimutis Misiunas.

Ograda će pomoći zemlji u borbi protiv krijumčarenja i ilegalnih prelazaka granice, rekao je Karolis Vaitkevisicus, glasnogovornik ministra, prenosi AFP.

'Ako želimo da šengenska zona dobro funkcionira moramo imati dobro zaštićenu vanjsku granicu EU-a', naglasio je.

Dio granice se nalazi na putu kojim se koriste krijumčari cigareta iz Kaljiningrada u Litvu, zemlju s 2,8 stanovnika i članici eurozone. No, spominju se i dublji sigurnosni razlozi. Prema litavskoj službi sigurnosti, Rusija može pokrenuti napad na baltičke zemlje u roku od 24 ili 48 sati nakon eventualne odluke.

Agencija upozorava i na moguće provokacije, poput pokušaja ilegalnih prelazaka granice tijekom velike ruske vojne vježbe u rujnu u susjednoj Bjelorusiji.

Prošle godine je Moskva u Kaljiningradu rasporedila rakete Iskander na nuklearni pogon. Litva je u reakciji na rusko pripojenje Krima 2014. ponovo uvela  ograničeno vojno novačenje i povećala svoj vojni proračun. NATO je iste godine rasporedio gotovo tisuću vojnika u svakoj baltičkoj zemlji i u Poljskoj.

Moskva odbacuje optužbe o njezinim teritorijalnim ambicijama.