ANALITIČAR TUMAČI

Rusi se raspisali o tome da bi zbog ukrajinske krize mogli rasporediti svoje rakete u Srbiju. Je li to zbilja realno?

09.02.2022 u 13:50

Bionic
Reading

U jeku zaoštravanja situacije na istoku Europe između Rusije i Zapada prošlog tjedna u medijski prostor u Srbiji puštena je vijest da bi Rusija mogla rasporediti raketni sustav Iskander-M u Srbiju kao čin osvete NATO-u zbog krize u Ukrajini. Stručnjak za međunarodne odnose Denis Avdagić smatra da je takav razvoj događaja posve nerealan

Milan Jovanović, predsjednik Foruma za sigurnost i demokraciju, komentirao je pisanje ruskog vojnog magazina, koji je objavio tu vijest, za srpski dnevnik Danas.rs u ponedjeljak, kazavši kako je vrlo važno to da je javnost u Srbiji upoznata s tim tekstom, posebno u kontekstu skorih izbora u Srbiji. Jovanović smatra da je na srpskoj javnosti da se osudi ovakva ruska zloupotreba Srbije.

Na pitanje smatra li da Moskva blefira i bi li Sjedinjene Američke Države dopustile takav potez, Jovanović je kazao kako su u posljednje dvije, tri godine Sjedinjene Države tolerirale Srbiji nabavljanje ruske vojne opreme, borbenih vozila BRDM 2 i raketnog sustava Pancir.

Za tu nabavu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako su to 'vrlo važne taktičke stvari'. Ali s Iskanderom-M, naglašava Jovanović, nije riječ o taktici!

'Riječ je o jednom od najubojitijih raketnih sustava, koji može koristiti i bojeve i nuklearne glave. Rusi su ga od početka opisivali kao idealno sredstvo za izvođenje manjih nuklearnih udara duboko u Europi', kazao je ovaj stručnjak za Danas. Jovanović smatra da se bi razmještanjem takvog sustava na svojem teritoriju Srbija iz statusa kandidata za članstvo u EU i pouzdanog člana Partnerstva za mir pretvorila u stratešku prijetnju. Ustvrdio je kako je izvjesno da bi, po Srbiju, uslijedile značajne, bolne i dalekosežne sankcije - i SAD-a i Europske unije - pretvarajući je u Kubu na suhom.

Nova Bjelorusija bez kontakta s Rusijom

'Ili u novu Bjelorusiju bez kontakta s Rusijom', kazao nam je analitičar za međunarodne odnose Denis Avdagić, odgovarajući na molbu da komentira Jovanovićevo mišljenje.

Srpski stručnjak podsjetio je i na to da je State Department još ranije bio pozvao Srbiju da odustane od kupnje naoružanja od Rusije te da bi to moglo dovesti do uvođenja sankcija po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama, tzv. CAATSA.

Avdagić je za tportal istaknuo kako je potpuno nerealna mogućnost da se ruske rakete rasporede na Balkanu i da imamo raketnu krizu u susjedstvu kao ogranak ukrajinske krize.

  • +10
Ruski raketni arsenal Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

'Smatram da si Srbija to ne bi dopustila', kazao nam je Avdagić, dodavši kako nije siguran da bi to prihvatila ukupna srbijanska javnost i politička scena, a posve je jasno i da bi to značilo kraj europskog puta za tu državu.

Poručio je da bi cijena za takvo nešto bilo ogromna, pod pretpostavkom da se rakete mogu dostaviti u Srbiju.

Jovanović je odgovarajući za Danas.rs na pitanje zna li se na koji način Rusija uopće doprema oružje u Srbiju kazao kako je Srbija okružena članicama Europske unije i NATO-a.

'Kad su stigla ona oklopna vozila, Vučić je u ljeto 2019. kazao da su poštovane norme međunarodnog javnog prava, a da je to kako su i kuda došli – naša stvar. Poslije se ispostavilo da je oružje stiglo ruskim avionom leteći preko Bugarske i da je isti u odlasku letio preko Mađarske i Poljske. Bugari i Mađari su se poslije pravdali da je u pitanju bio let civilnog transportera koji je prevozio opremu, bez naznaka koju, te da tada nisu prekršene sankcije uvedene Rusiji', kazao je Jovanović.

Naš sugovornik smatra da bi, kada bi zapadne službe zaključile da se to planira zračnim putem, uslijedila blokada zračnog prostora za zrakoplove koji bi to mogli prevesti.

'Ako bi se shvatilo da eskalacija u nekom hipotetskom, nevjerojatnom scenariju doista ide tamo, smatram da bi se pomoću NATO-a djelovalo da se ne dopušta prijenos. Međutim ovo je prilično nerealno da bi se uopće nazvalo hipotetskom situacijom, jer prije svega Srbija bi trebala imati želju za nečim takvim, a nisam siguran ni da za to postoji apetit i u Rusiji ako o tome debatira netko tko nije u najbližem krugu Vladimira Putina', uvjeren je Avdagić.

Politički apetiti u Srbiji

Mišljenja je da Srbija nema ništa od toga i da, ako dođe do nekog 'zakuhavanja', za nju nema smisla ostati u nekom ruskom bloku jer je okružena zapadnim članicama i stanovništvo je željno europskih integracija, ne i euroatlantskih - tu je malo drugačija situacija - a ovo bi značilo kraj toga.

'Ne vjerujem da postoji takav politički apetit Vučića i njegovih ljudi, možda kad bismo govorili o Ivici Dačiću, ali on nije presudan za političku scenu. On je ukras koji je dio vladajuće strukture, ali ne mora biti, jer većina postoji i bez njega. Ne znam jesu li Rusi pustili to u javnost za podizanje morala domaćoj javnosti ili da ipak dođe do Zapada kao neka opcija, ali takav razvoj događaja posve je nerealan', zaključio je Avdagić.