'ratne igre'

Rusija se priprema za kinesku invaziju, a na nju bi odgovorila nuklearnim bombama

29.02.2024 u 22:45

Bionic
Reading

Moskva je izradila planove za uporabu taktičkog nuklearnog oružja u slučaju invazije neprijatelja, uključujući Kinu, otkrivaju vojni dokumenti koji su procurili u javnost

U 29 dokumenata ocrtavaju se potencijalni uvjeti za korištenje nuklearnog oružja za postizanje niza ofenzivnih ciljeva kao što su 'obuzdavanje država od upotrebe agresije ili eskalacije vojnih sukoba', 'zaustavljanje agresije', sprječavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritorij, i čineći rusku mornaricu 'učinkovitijom'. Ovi dokumenti uključuju pojedinosti o ratnim igrama - ratnim simulacijama koje se često provode za vojno strateško planiranje - i prezentacije za mornaričke časnike. Jedan od spomenutih scenarija je kada Kina napadne Rusiju, što rezultira time da Moskva postavi taktičke nuklearne bombe u odluci o prvom udaru, objavio je britanski Mirror.

Dokumenti su stari desetak i više godina (od 2008. do 2014.), ali stručnjaci kažu da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. Dokumenti su razotkrili duboko ukorijenjenu sumnju prema Kini, unatoč tome što su dvije nacije postale bliski saveznici u godinama otkako su planovi napisani.

  • +12
Kineska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Qian Hong / Xinhua News / Profimedia

Tajni dokumenti, u koje je imao uvid Financial Times (FT), opisuju prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja koji je niži nego što je Rusija ikada javno priznala. Alexander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu, rekao je novinama: 'Oni pokazuju da je operativni prag za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak ako se željeni rezultat ne može postići konvencionalnim sredstvima.' FT je izvijestio da je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina osporio 'autentičnost' dokumenata kada su ga upitali o nuklearnim dosjeima.

  • +5
Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia