udvostručili resurse

Šef CIA-e upozorava: Kina je daleko veća prijetnja SAD-u od Rusije

31.01.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Američka obavještajna služba CIA vidi Kinu kao daleko veću prijetnju SAD-u od Rusije te u borbu protiv nje ulaže više resursa nego ikad, kazao je šef agencije William J. Burns

'Iako je Rusija možda najveća izravna prijetnja, Kina je dugoročno gledano veći izazov', kaže Burns. 'CIA je namijenila znatno više resursa prikupljanju obavještajnih podataka vezanih uz Kinu, operacijama i analizama diljem svijeta - više nego udvostručivši postotak našeg ukupnog proračuna usmjerenog na Kinu u samo posljednje dvije godine', rekao je Burns, piše Business Insider.

Povećani fokus, rekao je Burns, doveo je do toga da CIA regrutira i obučava više govornika mandarinskog jezika. Šef CIA-e rekao je da agencija također 'pojačava napore diljem svijeta kako bi se natjecala s Kinom, od Latinske Amerike, preko Afrike, do Indopacifika'.

Burnsove izjave o Kini na tragu su izjava njegova britanskog kolege Richarda Moorea, šefa MI6-a. 'Sada na Kinu trošimo više resursa nego na bilo koju drugu misiju', rekao je Moore u intervjuu za Politico u srpnju.

'To pokazuje važnost Kine u svijetu i ključnu potrebu da se razumiju namjere i sposobnosti kineske vlade', rekao je tada. Zapad je postao sve oprezniji prema kineskoj špijunaži. U veljači prošle godine američka vojska oborila je kineski špijunski balon nakon što je prelijetao iznad SAD-a.

Kasnije u lipnju The Wall Street Journal izvijestio je da Kina planira postaviti špijunsku bazu na Kubi, a ona bi se mogla koristiti za prisluškivanje signala iz vojnih postrojenja na jugoistoku SAD-a.