čuvari sigurnosti

Kina se zalaže da Peking i Moskva ojačaju veze na azijsko-pacifičkom području

28.02.2024 u 06:27

Bionic
Reading

Kina i Rusija trebale bi ojačati komunikaciju i koordinaciju u azijsko-pacifičkim poslovima i zajednički čuvati regionalnu sigurnost, stabilnost i razvoj, izvijestilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong, koji je u ponedjeljak i utorak boravio u Moskvi, rekao je da bi Kina i Rusija trebale igrati "bolju ulogu sidra stabilnosti u promjenjivim okolnostima stoljeća", objavilo je ministarstvo.

Kina je spremna kontinuirano jačati stratešku koordinaciju obiju strana u međunarodnim multilateralnim platformama, rekao je Sun u Moskvi.

Sunovi razgovori u Moskvi uključivali su Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO), euroazijsku političku, gospodarsku, međunarodnu sigurnosnu i obrambenu organizaciju koju su 2001. godine osnovale Kina i Rusija. Također se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Dvije su zemlje razmijenile i stavove o ukrajinskoj krizi te situaciji na Korejskom poluotoku, povrh drugih međunarodnih i regionalnih pitanja, ali u priopćenju ministarstva detalji razgovora nisu navedeni.

Sun je rekao da Kina podržava Rusiju da ove godine preuzme predsjedavanje BRICS-om. Rusija je preuzela predsjedanje za 2024. na zahtjev Brazila, a planira održati summit BRICS-a u gradu Kazanu u listopadu. BRICS blok zemalja u razvoju uključuje Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju i Južnu Afriku.