ANALITIČAR AVDAGIĆ

Rusija je ključ rata u Siriji

06.10.2016 u 16:33

Bionic
Reading

Vojni i sigurnosni analitičar Denis Avdagić u komentaru za portal Energypress analizirao je trenutačnu situaciju u Siriji u kojoj već šestu godinu bjesni rat u kojem se prelamaju geopolitički interesi regionalnih i svjetskih sila. Avdagić, inače dugogodišnji promotor NATO-a u Hrvatskoj, piše da su prije godinu dana kada je Rusija počela intervenciju u Siriji pojedini proruski analitičari tvrdili da će tamošnji građanski rat završiti za par tjedana

'Navodilo se kako američki vođena koalicija nakon godinu dana zračnih udara nije postigla nikakav uspjeh. Stoga je preokret u Siriji trebala donijeti ruska intervencija za i uz potporu sirijskog režima Bašara al-Asada', piše Denis Avdagić. U analizi navodi da je Rusija iskoristila Siriju za testiranje i promoviranje svoga oružja. Međutim ruski angažman, smatra, nije donio značajniju promjenu u odnosima snaga, a zbog intenzivnih i žestokih napada, ona snosi krivicu i za brojne civilne žrtve i izbjeglički val.

Snage službene sirijske vojske vjerojatno bi pokleknule već godinu dana prije toga da nisu imale kontinuiranu potporu Moskve, a s druge strane pobunjeničke snage izgubile bi svaku mogućnost za opstankom bez potpore izvana. Ovih dana gledamo iznimno brutalne i neselektivne napade na grad Alep koji su izazvali zgražanje Zapada, međutim, vjeruje analitičar, radi se o mogućem zadnjem pokušaju uspostavljanja što boljeg položaja prije potencijalnog mirovnog rješenja.

'Od samog početka sukoba u Siriji bio sam među onima koji su tvrdili da je rješenje rata na Moskvi. To je tako i dalje. Štoviše, upravo su vojne aktivnosti Rusije dovele situaciju točno tamo gdje Moskvi odgovara. Od početka rata u Siriji kada su stvorene oporbene snage do danas, gotovo da su u potpunosti iščezle umjerene pobunjeničke snage. Preostali su još samo homogenizirani Kurdi. Upravo je to ono što garantira ostanak Bašara al-Asada na čelu Sirije', smatra Avdagić u komentaru za Energypress

Zapad je, kaže, pokušavao s diskretne udaljenosti potpomagati oporbene snage, ali pojavom radikaliziranih islamističkih snaga sve je palo u vodu. S tim da je SAD koncentriran na slamanje Islamske države. Plan o formiranju umjerenih sunitskih snaga potpuno im je propao.

'Rusija intervencijom nije uspjela završiti rat i zadržati Asada na čelu Sirije, ali je na dobru putu da ono što se nije uspjelo oružjem pokuša postići za pregovaračkim stolom. Ključni problem završetka sukoba je nepostojanje organizirane sunitske oporbe koja u tom slučaju ne može biti ni zastupljena za pregovaračkim stolom, a to znači da 'nepravedni' mir može dovesti do novog izbjegličkog egzodusa. Štoviše, već sad je gotovo sigurno da je budućnost te bliskoistočne države usporediv s Irakom. Trajni nemir i nezadovoljstvo. Terorizam', ocjenjuje Avdagić.

Mišljenja je da se formula mira za BiH stvorena u Daytonu neće moći primijeniti na Siriju. Stoga će bilo kakav završetak sukoba u korist trenutačnih režimskih snaga uz sponzorstvo Rusije i Irana zahtijevati od njih i dugoročnu prisutnost vojnih snaga. Avdagić je mišljenja da je Rusija spremna platiti visoku cijenu za svoje  održanje u Siriji, ali najvišu cijenu ipak plaćaju sirijski građani. 'Sirija će gotovo sigurno postati poligon još jednog od nikad završenih ratova, tinjajućih sukoba koji povremeno planu većim intenzitetom', zaključuje.