nevolje na 9000 metara

Kaos na letu New York - Liège: Konj pobjegao iz kaveza, avion izbacio gorivo

16.11.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Teretni zrakoplov Boeing 747 bio je prisiljen okrenuti se u zraku i vratiti se na aerodrom nakon što je konj pobjegao iz svog kaveza i izazvao kaos na visini od 9.144 metara. Zrakoplov je krenuo u Belgiju iz New Yorka, ali se okrenuo oko 90 minuta nakon polijetanja

Na snimci kontrole zračnog prometa od prošlog četvrtka čuje se pilot kako govori: 'Imamo živu životinju, konja, u avionu. Konj je uspio pobjeći.'

Pilot islandskog leta 4592 Air Atlante rekao je kontroli zračnog prometa da je sve u redu sa zrakoplovom, ali da oslobođeni konj predstavlja priličan problem. Zatražio da veterinar dočeka zrakoplov nakon što sleti u međunarodnu zračnu luku John F Kennedy. Također, pilot je rekao da zbog težine letjelice treba izbaciti 20 tona goriva 'istočno od Nantucketa', popularnog odredišta američkih bogataša kod Massachusettsa, piše BBC.

Ostaje nejasno kako je konj izašao iz svog kaveza, baš kao da je riječ o nekakvom mađioničarskom triku. Po slijetanju aviona, konj još uvijek nije bio vezan.

'Trebate li pomoć?', pitala je kontrola zračnog prometa, a pilot je odgovorio da to nije potrebno zbog letjelice, ali jest zbog konja.

Kasnije istog dana zrakoplov je opet poletio i ovaj put uspješno stigao u belgijiski Liege. Air Atlanta Icelandic nije odmah odgovorio na BBC-jev zahtjev za komentar. Zašto se konj prevozio također ostaje nepoznato. Jedan od češćih razloga je prijevoz trkaćih konja, tvrde stručnjaci.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Imate prvu klasu, poslovnu klasu i ekonomsku', rekao je jedan izvor za CNN, govoreći o različitim veličinama kaveza  dostupnih za životinje.

Ovaj posljednji incident nije bio prvi put da je životinja pobjegla iz svog teretnog prostora dok je bila u zrakoplovu. U kolovozu se medvjed oslobodio svog sanduka na letu Iraqi Airwaysa iz Dubaija za Bagdad, izvijestio je Associated Press.