SPORAZUM USKORO U MOSKVI

Rusija i Srbija postaju strateški partneri

19.04.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Vuk Jeremić izjavili su utorak, nakon sastanka u Beogradu, kako dvije zemlje imaju vrlo dobre bilateralne odnose te su najavili kako će uskoro u Moskvi biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu dviju država

Ministri su, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, istaknuli kako srbijanski put ka europskim integracijama i njeni prijateljski odnosi s Rusijom ni na koji način nisu suprotstavljeni.

'Mislim da tu treba odbaciti bilo koja suprotstavljanja, takva suprotstavljanja su stara logika', rekao je Lavrov.

Dodao je kako 'ne treba birati između zapada i istoka, već to treba odbaciti', to prije što, kako je objasnio, u dokumentima potpisanim na najvišoj razini između Rusije i Europske unije stoji da integracijski procesi u različitim djelovima Europe ne smiju biti suprotstavljeni jedni drugima, no trebaju dopunjavati jedni druge i biti od zajedničke koristi.

Jeremić je istaknuo kako je Srbija 'već stotinama godina najbolji prijatelj Rusije i obrnuto' te da ne vjeruje da će se to mijenjati u 21. stoljeću. 'Ne mislim da je ta povijesna činjenica u bilo kakvoj suprotnosti s našim strateškim opredjeljenjem vezanim uz proces eurointegracija', dodao je.

Sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje bit će, kako su najavili, potpisan tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Moskvi koji se uskoro očekuje.

Ministri su istaknuli kako je veći dio današnjeg razgovora bio posvećen jačanju gospodarske suradnje, s naglaskom na energetici u kojoj, kako je naveo Lavrov, Rusija sa Srbijom ima više zajedničkih projekata, među kojima je i plinovod 'Južni tok'.

Po Jeremićevim riječima, taj projekt bio je u središtu pozornosti te je također bilo riječi o suradnji u području farmaceutike i infrastrukture o čemu će, kako je najavio, srbijanski premijer Mirko Cvetković tijekom ove godine detaljnije razgovarati s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Jeremić je rekao kako bi se u sljedećih nekoliko dana moglo očekivati da Srbija Vijeću sigurnosti UN službeno dostavi prijedlog vezan uz međunarodnu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, dok je Lavrov najavio 'potpunu potporu' Rusije toj inicijativi.

Lavrov je, upitan da prokomentira štrajk glađu i žeđu lidera vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, kazao kako je to unutarnja stvar Srbije te kako Rusija računa da će se sve političke snage u Srbiji ponašati u okviru zakona.

Ruski šef diplomacije tijekom poslijepodneva će, kako se očekuje, razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.