pojačavaju se napadi

Rusi pokušavaju probiti ukrajinsku obranu kod Kremine; guverner Luhanska: Potrebno nam je više oružja

09.02.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Ruske snage su u značajnoj mjeri pojačale ratna djelovanja na istoku Ukrajine i pokušavaju probiti ukrajinske obrambene linije kod grada Kremine, rekao je u četvrtak guverner Luhanske oblasti

"Ukrajinska vojska drži položaje kod Kremine koji su mjesecima bili pod ruskom kontrolom, ali potrebno im je više oružja i municije kako bi izdržali", rekao je guvernr Serhi Haidai.

Rekao je da može potvrditi da su napadi i granatiranja sve učestalija te da ruske snage pokušavaju probiti obrambene redove ukrajinskih branitelja.

"Za sada nisu polučili neki značajan uspjeh, naše snage se tamo čvrsto drže", rekao je guverner.

Kremina se nalazi na oko 100 kilometara sjeverozapadno od grada Luhanska, a prije ruske invazije je brojila oko 18.000 ljudi.

Kada bi probile ukrajinske redove, ruske trupe bi bile korak bliže puno većem gradu Kramatorsku.

"Potrebno nam je teško naoružanje i topnička municija. Tada ne samo da ćemo očuvati naše linije obrane već ćemo moći pokrenuti i protuofenzivu", dodao je Haidai.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Te izjave dolaze u trenutku kada predsjednik Volodimir Zelenski u Bruxellesu nastoji iskamčiti što više oružja.

Kijev upozorava da ruske snage nastoje preuzeti potpunu kontrolu nad cijelim oblastima Luhanska i Donecka koje čine industrijsku regiju Donbas.

Nakon što je Ukrajina u drugoj polovici 2022. zabilježila uspjeh na terenu, Rusija je ponovo preuzela inicijativu, šaljući desetke tisuća novomobiliziranih vojnika na bojišnicu.

Rusija bilježi značajan napredak u zimskoj ofenzivi koju obje strane opisuju kao najkrvavije borbe od početka rata.