marko lukić

Umirovljeni general: Rat je izuzetno nepoželjan u civiliziranom svijetu, ako se dogodio, treba ga lokalizirati

01.02.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Koliko će duga biti prilagodba ukrajinskih oružanih snaga za uporabu suvremenih zapadnih tenkova i vojne opreme, odnosno što očekivati na bojišnicama na dan obilježavanja rusko-ukrajinskog rata koji poprima globalne razmjere, u Studiju 4 je otkrio umirovljeni general Marko Lukić

'Osnovni je zadatak Zapada podržati Ukrajinu u trenucima kada je na nju izvršena agresija od strane Rusije. Cijela zapadna koalicija je to od samog početka rata definirala kao otvorenu agresiju jedne velike nuklearne sile na Ukrajinu i tražilo se rješenje kako pripomoći u tome a da se NATO i zapadne zemlje ne uvuku direktno u sukob s Rusijom. Najveći rezultat svega toga je uspjeh ukrajinske vojske koja je izdržala prve udare koji su bili iznenađujući jer je pretpostavka bila, a i Rusi su postavili cilj, da će oni vrlo brzo srušiti vlast u Kijevu.', rekao je umirovljeni general Marko Lukić gostujući u emisiji HTV-a Studio 4.

U nastavku kaže kako se to nije dogodilo jer su se ukrajinski narod i ukrajinska vojska dobro organizirali, održali se i uspjeli zadržati prodor i rušenje vlasti u Kijevu kao i pad Ukrajine.

'Samo im je trebala logistika i materijalna potpora koju oni nisu imali u obimu koji to ima Rusija', rekao je umirovljeni general Lukić.

Kaže kako ta potpora nije jeftina i košta svijet.

'Kao vojnik želim reći - podržavam tezu da je bolje 100 godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. Rat je skup, rat je opasan, rat je izuzetno nepoželjan u civiliziranom svijetu, u Europi, ali ako se već dogodio, onda ga treba lokalizirati ili zaustaviti u onom dijelu gdje je to eventualno moguće', poručio je.

Na pitanje koliko će Ukrajincima trebati da svladaju upotrebu zapadnih suvremenih tenkova Leopard ili britanskih Challenge i koliko tenkovi mogu biti presudni za neku novu ofenzivu Ukrajinske vojske i je li Kijev za to uopće sposoban, umirovljeni je general odgovorio da u ratnim uvjetima obuka traje puno kraće.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

'Rusiji se žuri jer oni nemaju na bojnom polju rezultat koji se očekivao i za očekivati je da će pokrenuti ofenzivu kako bi spriječili uvođenje novih snaga s ukrajinske snage. Uvođenje ovakve tehnike koja se nudi sa Zapada je proces koji neminovno traje, međutim u ratnim uvjetima i vojnici i cijeli operativni sustav puno brže usvajaju znanja i prisiljeni su u kratkom vremenu savladati neka znanja koja bi u normalnim uvjetima obuke savladavali puni duže', objasnio je Lukić dodavši da je samo pitanje kojom će brzinom Zapad moći snabdijevati ukrajinske snage tehnikom.