ambiciozni projekti

Rusi namjeravaju izgraditi supernosač aviona, ali se pojavio jedan ozbiljan problem

17.05.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Rusija ozbiljno razmišlja o izgradnji supernosača zrakoplova čija bi paluba trebala zauzimati prostor veličine tri nogometna igrališta, a koji bi trebao ući u sastav ruske ratne mornarice do 2030. godine

Prema najavama iz Državnog istraživačkog instituta Krilov, novi nosač aviona bi trebao biti znatno lakši i jeftiniji od nosača aviona koji zasad nosi kodni naziv Štorm ili Projekt 23000E, a čiji dizajn potpisuje isti institut.

Teža verzija nosača naziva Štorm, čiji je umanjeni model prikazan prošle godine na Međunarodnom pomorskom sajmu u Sankt Peterburgu, trebala bi se naći u sastavu ruske ratne mornarice do 2025. godine, dok bi znatno lakši nosač aviona mogao ući u upotrebu pet godina kasnije.

Ruski inženjeri s brodograditeljima razrađuju konačni oblik budućeg plovila i njegove karakteristike, a na konstruktorskom stolu je nekoliko verzija broda koji bi trebao primiti do 4000 članova posade.

Nosač bi prema zamislima trebao imati dvije rampe te dva elektromagnetska katapulta, dok bi za njegovu zaštitu bili odgovorni proturaketni i protutorpedni obrambeni sustavi, što je novost jer jedini ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov, gotovo da i nema vlastiti obrambeni sustav, već ovisi o osiguranju koje mu pružaju prateći brodovi.

>>> Rusi moderniziraju ponos svoje mornarice kako bi postao ubojitiji i konkurirao Amerikancima

Očekuje se da će novi nosač zrakoplova imati maksimalnu brzinu do 25 čvorova, što se smatra sasvim dovoljnim kako bi se osiguralo polijetanje i slijetanje mornaričkih lovaca tipa Su-27K i MiG-29K.

Kako su Rusi nedavno predstavili lovac najnovije generacije Su-57, sve se više spominje i prilagodba tog višenamjenskog u palubnog lovca, što bi tu letjelicu svrstalo u prvi palubni lovac pete generacije u svijetu. Pored toga, zamišljeno je da s palube budućeg nosača polijeću i dronovi tipa Skat, čiji dizajn potpisuje konstruktorski ured Mikojan.

  • +12
Nosač aviona Admiral Kuznjecov Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema izvorima ruske obrambene industrije, novi ratni brod imao bi deplasman do 100.000 tona te bi bio sposoban smjestiti do 90 palubnih lovaca. Autonomija plovidbe iznosila bi između 90 i 120 dana, a njegova izgradnja stajala bi oko 17,5 milijardi dolara.

S novog nosača mogle bi polijetati i mornaričke verzije lovca pete generacije Su-57 Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Prema ocjeni specijaliziranog portala globalsecurity.org, temeljenog na iskustvima ruskih stručnjaka, Rusija još uvijek nema kapacitete za izgradnju takvog nosača aviona jer ta zemlja nema iskustva u izgradnji tih tipova plovila. Naime, jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov izgrađen je u Ukrajini za vrijeme nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a današnja ruska brodograđevna industrija trenutno nema dovoljno iskusno brodogradilište koje bi bilo sposobno izgraditi ga.

Kao dodatni problem ističe se manjak adekvatnih brodova za potporu takvog sustava, kao i stagnirajući ruski vojni proračun. Sudeći prema postojećem stanju, ovakvi mastodontski projekti još uvijek su na čekanju, ali bi doskora mogli ugledati svjetlo dana, kako je nedavno najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.