MADE IN CHINA

[VIDEO] Kinezi zbog testiranja prvog nosača aviona domaće proizvodnje zabranili plovidbu Žutim morem

14.05.2018 u 18:45

Bionic
Reading

Prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje isplovio je u ponedjeljak iz luke Dalian na testnu plovidbu

Kako javljaju agencije, kinesko ministarstvo obrane priopćilo je da je još uvijek neimenovani nosač aviona isplovio iz luke Dalian u provinciji Liaoning radi ispitivanja pouzdanosti i stabilnosti pogona te ostalih sustava.

Prema najavama kineskog ministarstva obrane, novi nosač aviona domaće proizvodnje bit će spreman za djelovanje 2020. godine. Kineski pak Ured za sigurnost pomorskog prometa naredio je zapovjednicima ostalih brodova izbjegavanje područja u Žutom moru jugoistočno od Daliana do petka.

Nosač aviona zasnovan je na dizajnu bivše sovjetske klase Kuznjecov s palubom za polijetanje sličnoj skijaškoj skakaonici i konvencionalnom parnom turbinom na naftu.

Valja napomenuti kako Kina po broju plovila ima najveću mornaricu u svijetu, no tehnološki te po borbenim sposobnostima poprilično zaostaje za sličnim brodovima američke proizvodnje.

>>> Jeste li čuli za nosač aviona od piljevine i leda?

Kina, inače, već dvadeset godina značajno povećava vojni proračun, a dobar dio novca odlazi kineskoj mornarici koja je tradicionalno bila najzapostavljeniji dio kineske vojske, pa tako Peking posljednjih godina floti ratne mornarice ubrzano pridodaje fregate, razarače i nuklearne podmornice.

Prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nagla modernizacija mornarice posljedica je želje Kine da ojača svoju moć daleko od obale, osobito u Južnom i Istočnom kineskom moru, oko kojih rastu napetosti sa susjednim državama.

Isplovljavanje kineskog nosača iz luke Dalian Izvor: Društvene mreže / Autor: Military News Update

Kinezi su za potrebe vlastitog mornaričkog zrakoplovstva unazad deset godina razvili i dva palubna lovca: J-10AH, koji se gotovo u svemu oslanja na izraelskog lovca Lavi nastalog 80-ih godina prošlog stoljeća, te J-15, koji je zapravo kopija ruskog mornaričkog lovca Su-33.