VETERAN SIRIJSKOG RATA

Rusi moderniziraju ponos svoje mornarice kako bi postao ubojitiji i konkurirao Amerikancima

25.04.2018 u 06:51

Bionic
Reading

Ponos, ali i jedini nosač aviona u ruskoj floti, Admiral Kuznjecov idućih dana odlazi na remont i modernizaciju, priopćili su iz ruske Ujedinjene korporacije za brodogradnju

U korporaciji ne navode rok završetka radova, kao niti cijenu modernizacije, a prema riječima zamjenika ministra obrane Jurija Borisova, remont broda u murmanskom brodogradilištu bit će završen 2021. godine. Borisov je kazao kako će na nosaču aviona biti zamijenjeni raketni sustavi Granit, dok će se modernizirati radiolokacijski sustav, radioelektronsko naoružanje te navigacijski kompleks.

Nosač aviona Admiral Kuznjecov je zastavni brod ruske Sjeverne flote s bazom u Barentsovom moru, a ime je dobio po sovjetskom admiralu Nikolaju Gerasimoviču Kuznjecovu. Trenutno je jedini aktivni ruski nosač aviona koji je dosad četiri puta mijenjao ime. Ranije se, naime, zvao Riga, potom Leonid Breženjev, pa Tbilisi i konačno Admiral Kuznjecov.

Brod je naručen 1981. godine, porinut četiri godine kasnije, a u potpunosti je funkcionalan od 1995. godine te je prvi nosač aviona svoje klase. Međutim napravljen je još samo jedan nosač zrakoplova ove klase, Varjag, koji nikada nije porinut, a koji je Ukrajina prodala Kini pod uvjetom da se ne koristi u vojne svrhe.

Nosač je, inače, po službenoj ruskoj klasifikaciji naoružanja teška zrakoplovna raketna krstarica kojom se prema Konvenciji iz Montreauxa zaobilazi zabrana prolaska nosača kroz bosporski tjesnac jer je izgrađen u ukrajinskom Nikolajevu na ušću Južnog Buga u Crno more.

Brod istisnine 58.600 tona može nositi ukupno 41 avion i helikopter, odnosno 12 lovaca tipa Su-33, 20 lovaca tipa MiG-29K te četiri Su-25UTG, kao i četiri helikoptera tipa Ka-27LD32, potom 18 Ka-27PL te dva Ka-27PS.

>>> Rusi moderniziraju svoj jedini nosač aviona

Poletno-sletna staza na palubi ima površinu od 14.700 četvornih metara, a avioni s nje polijeću pomoću tzv. skakaonice pod kutom od 12 stupnjeva, koja služi kao nadomjestak za parni katapult, kakav koriste američki nosači aviona.

Nosač štite protubrodski sustavi P-700 Granit opremljeni s 12 lansera dometa 600 kilometara, zatim protuavionski topovi, raketni sustav Klinok s 24 lansera te 192 rakete brod-zrak kratkog dometa Kinžal. Pored toga, brod je opremljen integriranim protupodmorničkim sustavom Udav-1 koji se sastoji od 60 protupodmorničkih raketa te osam topovsko-raketnih sustava Kaštan i AK-630, koji čine posljednji sloj obrane.

  • +12
Nosač aviona Admiral Kuznjecov Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Admiral Kuznjecov je znatno naoružaniji od američkih nosača jer na taj način kompenzira manjak zrakoplovne skupine, a samo plovilo je, za razliku od sličnih američkih, defanzivnog karaktera, čija je osnovna namjena podrška i zaštita nuklearnih podmornica i obale te borba protiv američkih nosača aviona.

Jedna od mana ruskog plovećeg aerodroma je to što s njega polijeću avioni koji mogu ponijeti znatno manje goriva i ubojitog tereta. Ruski mornarički lovci uglavnom su opremljeni tek s po dvije nevođene bombe OFAB-250 te s po četiri rakete zrak-zrak i s dva kontejnera za elektroničko djelovanje.

Ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

Radi se, naime, tek o jednoj toni tereta, a za usporedbu, Su-33 može ponijeti šest i pol tona oružja kada polijeće s kopna.

>>> De Gaulle i Kuznjecov: Tko može više osakatiti Islamsku državu

Stoga je učinak zračnih udara s Admirala Kuznjecova zanemariv u usporedbi s drugim udarima, ali posade broda i samih zrakoplova stječu neprocjenjivo iskustvo.

Admiral Kuznjecov bio je sastavni dio ruskih ekspedicijskih snaga u Siriji, a hoće li ga modernizacija učiniti ubojitijim i konkurentnijim spram američkih nosača ne zna se jer detalji o remontu nisu objavljeni.