aktivistkinja za ženska prava

[VIDEO] Rusi na nogama; domoljubne udruge tuže pjevačicu zbog pjesme s kojom će ih predstavljati na Euroviziji: Potkapa temelje ruske kulture

18.03.2021 u 18:52

Bionic
Reading

Moćno rusko istražno tijelo izvijestilo je u četvrtak da proučava tužbu koju su domoljubne udruge podigle zbog pjesme aktivistkinje za ženska prava koja treba zastupati Rusiju na Euroviziji, ocijenivši da potkapa temelje ruske kulture

Rusiju će na Euroviziji 2021. zastupati Maniža, pjevačica podrijetlom iz Tadžikistana i aktivistkinja za ženska prava, pjesmom pod nazivom "Ruskinja" koja hvali snagu ruskih žena i govori o seksizmu u Rusiji.

Pjevačica, koja se zauzima za prava LGBTQ osoba, bila je zasuta ksenofobnim i seksističkim uvredama pošto je nominirana zahvaljujući glasovanju publike na ruskoj televiziji.

Rusko istražno povjerenstvo, tijelo zaduženo za najteža kaznena djela, priopćilo je u četvrtak da je zaprimilo tužbu u vezi s tom pjesmom.

U tužbi se traži da povjerenstvo preispita "ima li protuzakonitih riječi u tekstu pjesme pjevačice Maniže".

"To će se ispitati u skladu sa zakonskom procedurom", rekla je glasnogovornica istražnog povjerenstva Svetlana Petrenko, prenose ruske novinske agencije.

Maniža, pjesma Ruskinja Izvor: Društvene mreže / Autor: Eurovision Song Contest

U utorak je udruga ratnih veterana, u dogovoru s ministarstvima unutarnjih poslova i obrane te sa sigurnosnim službama, pozvala istražno povjerenstvo u otvorenom pismu da pokrene kazneni postupak.

Organizacija među ostalim ocjenjuje da pjevačica "potiče napetosti i međuetničko neprijateljstvo" između Rusa i Tadžika.

Udruga pravoslavnih žena istaknula je u četvrtak u otvorenom pismu da "izgled pjevačice na pozornici vrijeđa i grubo ponižava žene u Rusiji".

Udruga dodaje da tekst pjesme "otvoreno ismijava rusku duhovnost i kulturu", potiče na "mržnju prema muškarcima i time razara temelje tradicionalne obitelji".