belgorod

Rusi opet napravili kobnu grešku: Sve je to zbog umora i loše obuke

13.05.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Nakon što su prošle godine kružila brojna izvješća o incidentima s ruskim borbenim avionima - koji su slučajno ispaljivali bombe i projektile na svoj teritorij - navodno su početkom svibnja Rusi opet bombardirali svoju regiju u pograničnom području

Početkom svibnja pojavila su se izvješća koja ukazuju na to da je Rusija greškom bombardirala Belgorod – rusku regiju u blizini opkoljenog sjeveroistočnog ukrajinskog grada Harkiva. Ruska bomba FAB-500, vrijedna oko 1300 eura, navodno je 4. svibnja pala na Belgorod, pri čemu je oštećeno oko 30 kuća, a ozlijeđeno petero ljudi.

U travnju je pak kanal Astra na Telegramu izvijestio da je ruski projektil Kh-59 pogodio središte Belgoroda, udaljenog više od 90 kilometara od ukrajinske granice. Smatra se da se sličan incident dogodio i u siječnju, kad su dvije bombe FAB-250 pogodile Belgorod, zbog čega je s tog područja evakuirano 150 ljudi.

Astra je izvijestila da su između ožujka i travnja ove godine ruske snage greškom pogodile ruski teritorij ili pak onaj pod ruskom okupacijom.

Britansko ministarstvo obrane kaže da ovakvi incidenti pokazuju kako Rusija ima velikih poteškoća pri ciljanju svojih meta. Takve greške vjerojatno su uzrokovane kombinacijom neadekvatnog naoružavanja aviona prije leta i lošeg izvršenja misija. Sve to ukazuje na umor trupa i lošu obuku.

Urušena zgrada u Belgorodu Izvor: EPA / Autor: BELGOROD GOVERNOR VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAMM CHANNEL HANDOUT