SABORSKA ZASTUPNICA

Rusak: Nisam pogodovala kćeri i nisam protiv Jokića

30.05.2016 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon što smo na tportalu objavili tekst o tome kako je Hrvatsko biološko društvo (HBO) odlučilo isključiti dr. sc. Gordanu Rusak iz svojih redova zbog mogućnosti da je pogodovala svojoj kćeri da pobijedi na državnim natjecanjima iz biologije, u redakciju nam se javila Rusak sa svojom reakcijom na vijest

Podsjetimo, ona je već za naš članak pod nazivom 'Društvo biologa 2014. isključilo Rusak zbog pogodovanja kćeri' ukratko iznijela svoje primjedbe na postupak HBO-a prema njoj. Tom prilikom rekla je da je odluka o njezinu isključivanju bila osobni obračun predsjednika HBO-a s njom te da je nisu ni mogli isključiti iz udruge koje nije bila član. No Rusak je u međuvremenu zaključila da mora dodatno pojasniti kako prema tadašnjim pravilima organiziranja državnih natjecanja nije bila u sukobu interesa i svoja pojašnjenja potkrijepiti dokumentima (koji su u posjedu redakcije).

Njezinu reakciju prenosimo u cijelosti.

'Znanstvenici koji se služe napisima s Dnevno.hr na koji su sami plasirali izvrgnute činjenice kako bi nekoga diskreditirali posebna su kategorija ljudi. Isprika svim znanstvenicima koji ne mogu dovesti u vezu svoj znanstveni um i taj poznati portal. Ali da bi priča bila još intrigantnija trebalo je ići korak dalje i pokušati isključiti nekoga iz neke udruge koje nije član i optužiti ga da je prekršio pravilnik koji nije postojao.

Tako bivši predsjednik HBD-a Goran Klobučar predlaže moje isključenje iz HBD-a čiji nisam član. Netko 'anoniman' stigmatizira me jer sam povrijedila pravilnik o izboru tema istraživačkih radova učenika koji je donesen tek godinu dana kasnije nakon što je rad moje kćeri odobren za natjecanje od strane mjerodavnog Povjerenstva . Dakle, povrijedila sam nešto što nije postojalo! A dotad je bila raširena praksa da djeca iz cijele Hrvatske svoje istraživanja rade u raznim institucijama, fakultetima, institutima, bolnicama , veterinarskim ambulantama, mikrobiološkim laboratorijima, stomatološkim ordinacijama. Kao jedan primjer te prakse navodim rad 'Utjecaj nalazišta na kvalitativni i kvantitativni sastav flavonoida u biljkama' koje su izradile učenice J.Ć i A.V. na Biološkom odsjeku PMF-a i osvojile prvo mjesto na Državnom natjecanju. Dapače, isti je rad po odluci Povjerenstva poslan i na međunarodno natjecanje gdje je također osvojio nagradu. Taj rad može se naći na stranicama HBD-a.

Takvih radova na Biološkom odsjeku koje su izrađivala djeca djelatnika, njihovi poznanici ili jednostavno djeca koja bi sama našla nekoga tko ih je bio voljan prihvatiti ima toliko da ih je nemoguće pobrojati. No, kada se radi o osobnom obračunu bivšeg pročelnika odsjeka sa mnom jer sam srušila njegov autoritet mailom upućenom članovima Vijeća Biološkog odsjeka (mail je u posjedu redakcije) kojim sam spriječila njegovo netransparentno djelovanje i njegovu namjeru da zaposli jednog doktoranda, tada je svaka odluka moguća. Pa i ova da me se isključi iz društva čiji nisam član, a čiji je on (tadašnji) predsjednik. Nema moje pristupnice tom društvu, nema uplata članarine ali ima žarka želja da me se diskreditira. Kad već ne može na znanstvenom polju može na ovakav način ispod svake razine i izvan svake pameti', ističe u svojoj reakciji Rusak.

Budući da se posljednjih dana našla u fokusu medija i javnosti nakon odluke Saborskog odbora za znanost i obrazovanje (kojem je predsjednica), da bi Ekspertnu skupinu za rad na cjelovitoj kurikularnoj reformi (ERS) trebalo proširiti s 10 novih članova (uz postojećih sedam), Rusak je preko tportala još jednom htjela poručiti da nikako nije protiv reforme niti protiv tima Borisa Jokića. No istovremeno je komentirala izjave nekih svojih kolega da se upravo njezin, Biološki odsjek PMF-a, vrlo pozitivno očitovao o prijedlogu kurikulumskih dokumenata.

'Biološki odsjek PMF-a jedini nije imao tematsku sjednicu o kurikularnoj reformi na kojoj bi donio službene zaključke te svatko iznosi svoja osobna stajališta. Takve su sjednice održali fizički, kemijski, i geološki odsjek te su u Sabor uputili svoje zaključke u kojima navode primjedbe na kurikularnu reformu.

Ja i dalje stojim na stajalištu da više nikada ne smijemo iz pepela graditi reformu. I nećemo jer imamo dobre dokumente koji su temelj za nastavak rada. Nisam nikada dovodila u pitanje stručnost tima ERS. Kroz stručnu raspravu iskristaliziralo se da bi taj nedvojbeno stručan tim bilo dobro nadopuniti s još nekim isto tako stručnim ljudima za neka druga područja ali to nikako ne umanjuje stručnost ljudi koji već jesu u tom timu'
, poručila je Rusak.