GORNJA SANICA KOD KLJUČA

Rupa koja je progutala jezero se i dalje širi

Bionic
Reading

Rupa koja je progutala jezero u mjestu Gornja Sanica kod Ključa u noći sa 14. na 15. studenoga još uvijek nije sanirana. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je lokalitet u Gornjoj Sanici, gdje rupa koja je nastala ispod jezera još uvijek 'guta' sve što u nju upadne. Sada je šira od 50, a dublja od 30 metara

Nešto manje od mjesec dana ovo 'čudo' zabrinjava mještane malog mjesta pored Ključa, koji su već počeli i napuštati svoje domove u okolini jezera. Rupa, koja se iz dana u dan širi, nanijela je štetu i vodovodnim cijevima, koje su se nalazile na mjestu odrona. Stablo šljive nedavno je upalo u rupu prilikom odronjavanja zemlje te je i ono nestalo. Stručnjaci sumnjaju da se radi o tektonskim poremećajima zbog kojih se tlo pomiče i pojavljuju se krateri na površini zemlje, ili da se, pak, radi o podzemnim vodama.

Mještani, ipak, vjeruju u nešto drugačiju priču. Na jezeru je vikendicu imao Hasan Ćemal, stariji čovjek koji je volio piti kavu i uživati na svojoj terasi. U jezeru je uzgajao i ribe te imao mali splav. Četrdeset dana nakon Ćemalove smrti otvorila se rupa koja je progutala njegove ribe, jezero i splav. Mještani Gornje Sanice vjeruju da je pojava rupe povezana s Ćemalovom smrti, i sve povezuju s njegovom izjavom da 'želi jezero ponijeti sa sobom'.

Rupa se proširila već i do polovine Ćemalove male vikendice, koja se odvojila od ploče terase desetak centimetara te će širenjem rupe uskoro i sama vikendica propasti. Prije ove pojave jezero je bilo potpuno bistro, a ribe koje su se nalazile u njemu mogle su se jasno vidjeti. Danas je voda u rupi mutna i prljava, a ribe koje je Hasan Ćemal uzgajao su mrtve. Urušavanje zemlje ove vrste događa se već drugi put u Gornjoj Sanici. Nakon prvog odrona, općinske vlasti su tražile od Federalnog zavoda za geologiju da napravi procjene, gdje je zaključeno da je ovo područje krško te da su ovakve pojave karakteristične za takvo tlo.