modernizacija rafinerije

Rumunjski radnici prosvjedovali na riječkom Korzu: Mi nismo vaša banka!

03.12.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Dvadesetak rumunjskih radnika koji traže isplatu dviju posljednjih plaća za rad na modernizaciji riječke rafinerije nafte u subotu su svoje zahtjeve ponovili na mirnom prosvjedu na riječkom Korzu.

Radnici iz Rumunjske, njih oko 50, radili su na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka na temelju ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International (IGW).

Obavljali su radove za podizvođača radova u rafineriji, rumunjsku tvrtku JCR Christof Services, koju je, pak, osnovala tvrtka Christof Industries Global iz Graza.

Christof Industries Global iz Graza sada ima financijskih teškoća pa su se brojni podizvođači našli u teškoj situaciji, mađu njima i IGW, koji je pred bankrotom, a Christof mu sada duguje gotovo milijun eura.

Dio radnika vratio se u Rumunjsku, a oni koji su ostali najavljuju da će, nakon prosvjeda u Rijeci, sljedećeg tjedna prosvjedovati i u Zagrebu.

U ponedjeljak su prvi put prosvjedovali ispred jednog od ulaza u rafineriju, tijekom tjedna još nekoliko puta.

Prosvjed rumunjskih radnika koji rade na modernizaciji Rafinerije Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa rumunjsku agenciju za zapošljavanje IGW Proiecte International (IGW) rekao je u telefonskom razgovoru da se rješenje problema još traži.

Podsjetio je da su iz Ine naglasili da ta tvrtka nije odgovorna za nastalu situaciju te da uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču, ali i da joj je u interesu da se problem što prije riješi.

Hrstić je dodao da je Ina, koliko zna, u stalnoj komunikaciji s  glavnim izvoditeljem radova tvrtkom KT- Kinetics Techonology iz Rima.