mega projekt

Rumunji koji rade na modernizaciji riječke rafinerije ostali bez prebijene pare i najavili prosvjed. INA: Mi nismo odgovorni za njihove probleme

25.11.2022 u 20:36

Bionic
Reading

Pedeset rumunjskih radnika angažirani kao podizvođači na mega projektu modernizacije riječke rafinerije, vrijednom više od četiri milijarde kuna, ostali su bez prebijene pare, nakon što im je austrijska tvrtka, kojoj ih je iznajmila rumunjska agencija za zapošljavanje, prestala isplaćivati plaću

Najavili su da će u ponedjeljak u 8.30 sati održati miran prosvjed pred ulazom 2 Rafinerije Urinj, kako bi upozorili na situaciju u kojem ih je ostavila austrijska tvrtka Christof Industries Global Gmbh iz Graza, odnosno njihova tvrtka kćer JCR Chistof Services Srl iz Rumunjske, piše Novi list.

Upravo ih je ova tvrtka kćer angažirala na poslovima u Ininoj rafineriji u Urinju putem rumunjske agencije za zapošljavanje IGW Proiecte International Srl iz Bukurešta.

Riječki odvjetnik Marko Hrstić, čiji je klijent rumunjska agencija IGW Proiecte International Srl, koja se u ovom lancu neplaćanja našla na rubu bankrota, objasnio je za Novi list da se agencija našla na rubu bankrota i da je djelomično namirila potraživanja radnika iako od JCR Chistof Services Srl je isplatio naknade za ustup radnika, Dodao je dasu radnici odlučili istupiti u javnost s nadom da INA kao investitor, a i talijanska tvrtka KT-KINETICS TECHONOLGY kao nositelj projekta modernizacije po principu tzv. “chain liabilty” preuzeti odgovornost za svojeg podizvođača, a posljedično i njegove obveze.

O najavi prosvjeda radnika iz Rumunjske oglasila se Ina koja je navela da ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema te da oni uredno ispunjavaju sve svoje financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku.