Svjetski dan oceana

Ruđer: 'Svake godine 8 milijuna tona plastike završi u vodi, zabrinjava povećana mogućnost ugradnje mikroplastike u školjke, koralje...'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2022 14:20
  • Objavljeno 06.06.2022 u 14:20
Institut Ruđer Bošković

Institut Ruđer Bošković

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Marko Knežević

Novi rezultati istraživanja znanstvenika na Institutu Ruđer Bošković ukazuju na moguću povećanu ugradnju mikroplastike u čvrsta tkiva kalcificirajućih morskih organizama, što je izazvalo zabrinutost znanstvenika, priopćeno je u ponedjeljak s Ruđera

Ususret Svjetskom danu oceana, koji se obilježava 8. lipnja, s Instituta Ruđer Bošković (IRB) podsjećaju na rastući problem utjecaja mikroplastike na vodene organizme. Svake godine se odloži osam milijuna tona plastičnog otpada u vodene ekološke sustave. Primarna mikroplastika nastaje iz potrošačkih proizvoda, a sekundarna mikroplastika nastaje uslijed raspada plastičnog otpada.

Rješenje problema onečišćenja mikroplastikom zahtjeva uvođenje radikalnih inovacija, obrazovanje potrošača, ali i političku volju, ističe se. Proučavajući interakcije čestica mikroplastike s kalcijevim karbonatom koji je gradivna komponenta čvrstih tkiva morskih organizama, znanstvenici IRB-a došli su do novih rezultata koje su objavili u uglednom znanstvenom časopisa 'Environmental Chemistry Letters'.

Istraživanje koje je tim s IRB-a proveo u suradnji s kolegama s Instituta za fiziku u Zagrebu i Instituta za farmaceutske znanosti Sveučilišta u Grazu, ukazuje na to da izloženost mikroplastike otopljenoj organskoj tvari koja je prisutna u vodenim ekosistemima, pojačava ugradnju tako modificirane mikroplastike u kalcijev karbonat koji je glavna anorganska komponenta čvrstih tkiva morskih organizama kao što su školjke i koralji.

Istraživanja provedena prošle godine pokazuju da se mikroplastika ugradila u kalcitnu ljušturicu krednjaka, ali i u aragonitni skelet koralja, što prethodna istraživanja nisu zapažala, ističe poslijedoktorandica s Ruđera Nives Matijaković Mlinarić, prva autorica na radu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!