NOVE IDEJE ZA GLOBALNO ZATOPLJENJE

Plutajući gradovi - odgovor na podizanje razine mora

03.06.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Globalno zagrijavanje i posljedično podizanje razine mora predstavljaju sve veću prijetnju obalnim gradovima i infrastrukturi, a odgovor na taj egzistencijalni izazov mogli bi biti održivi plutajući gradovi

Od 1880. godine - otkad se bilježe podaci - prosječna globalna razina mora porasla je za oko 22 centimetra, a jedna trećina tog porasta dogodila se u posljednjih 25 godina. Prema izračunima američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), ako ne dođe do nekih radikalnih pozitivnih preokreta u borbi protiv klimatskih promjena, razina svjetskih mora i oceana porast će do 2050. godine za dodatnih između 25 i 30 centimetara, što bi moglo ugroziti brojna obalna područja diljem planeta.

Kako bi odgovorila na taj izazov, američka tvrtka Oceanix nedavno je predstavila projekt plutajućeg grada koji bi se trebao graditi u Busanu, južnokorejskom gradu i važnoj luci u kojemu živi oko 3,4 milijuna stanovnika. Nova gradska četvrt pod nazivom 'Oceanix Busan' trebao bi biti prvi svjetski prototip održivog plutajućeg grada koji bi sam sebi osigurao vlastitu vodu i energiju. Nastao u partnerstvu između Oceanixa, grada Busana i UN-Habitata, projekt se sastoji od tri međusobno povezane plutajuće platforme ukupne površine od oko 15 hektara, koje su usidrene u morskom dnu ali se podižu s podizanjem morske razine.

Platforme bi trebale biti izgrađene od 'biorocka', plutajućeg materijala koji je oko tri puta jači od klasičnog betona te koji s vremenom postaje sve čvršći. Iz tvrtke navode da je tom tehnologijom, odnosno kombinacijom biorocka i čelika, u moru moguće izgraditi strukture bilo koje veličine i oblika, uz niže troškove u odnosu na bilo koju drugu usporedivu tehnologiju. Biorock, materijal koji je 1976. godine izumio njemački arhitekt Wolf Hilbertz, s godinama postaje sve čvršći jer se na njega neprestano talože minerali otopljeni u morskoj vodi, pa se oko originalne strukture stvara rastući sloj tvrde stijene. Pruža potpunu zaštitu čelika od korozije, a također je i jedini morski građevinski materijal koji se samopopravlja. Naime, kad se sloj stijene ošteti, na tome se mjestu ponovno počinju taložiti minerali.

Projekt 'Oceanix Busan' na platformama povezanim mostovima predviđa izgradnju zgrada od laganih materijala do najviše visine od pet katova. Svaki modularni dio grada dizajniran je za određenu namjenu, poput stambene, trgovačke, poslovne i rekreativne. U početku bi u novoj četvrti Busana trebalo živjeti oko 12 tisuća ljudi, a projektom je predviđeno i dodatno proširenje za smještaj više od 100 tisuća ljudi. Plutajući grad bi također trebao biti opremljen solarnim panelima kako bi bio potpuno energetski samoodrživ, a sva voda koja se koristi trebala bi biti obrađena i reciklirana.