plaća viša od premijerove

Novi glavni ravnatelj HRT-a objavio imovinsku karticu: Šveb ima vilu s bazenom, brod, pozamašnu štednju...

12.11.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Novi glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, čije je imenovanje proteklo uz veliko negodovanje oporbe zbog sumnje u sukob interesa, objavio je imovinsku karticu s obzirom na to da stupanjem na tu dužnost postaje i državni dužnosnik. Šveb, koji će na Prisavlju imati plaću od 26.431 kunu, višu i od premijerove i one predsjednika države, prijavio je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa pozamašnu imovinu

Švebovo imenovanje, tj. protivljenje istom, ujedinilo je gotovo cijelu oporbu u Hrvatskom saboru, što je rezultiralo antologijskim zauzimanjem govornice i lijevih i desnih zastupnika.

Buru je izazvala činjenica da Šveb u prijavi na natječaj za ovu dužnost nije mogao odgovorno izjaviti da nije u sukobu interesa s obzirom na suvlasništvo u tvrtkama čija se djelatnost poklapa s djelatnosti HRT-a, već da, ako bude imenovan, neće biti u sukobu interesa.

Tako je nakon što je njegovo imenovanje potvrđeno u parlamentu upravljačka prava nad tvrtkom Mediahub prebacio na Bojanu Dašić Kalaicu te je prestao biti članom trgovačkog društva RO.BA.GO. Kako nam otkriva u imovinskoj kartici, trećinu vlasništva u toj tvrtki prodao je suvlasniku Goranu Omrčenu Čeki za 600.000 kuna.

Samozvani vojnik HTV-a vraća se na Prisavlje: Tko je Robert Šveb i što se to dogodilo 2008. da još vuče optužbe za sukob interesa? Bivši šef kuje ga u zvijezde, a sindikalistica ima visoka očekivanja...

'U sklopu rješavanja suvlasničkih odnosa i mog izlaska iz vlasničke strukture Ro.Ba.GO.-a i prepisivanja 33,3 posto vlasništva na suvlasnika, g. Gorana Omrčena Čeku, dogovorno mi je isplaćen završni dio zadržane dobiti od 600.000 kuna na dan 18. listopada 2021. kao kompenzacija za prijenos suvlasništva', napisao je u imovinskoj kartici Šveb.

Imovinska kartica Robert Šveb by Tportal.hr on Scribd

Naveo je da će mu plaća na HRT-u iznositi 26.431 kunu, što je više od plaće premijera te predsjednika RH. No nije riječ o iznimci, u mnogim državnim poduzećima direktori imaju više plaće od čelnih osoba države.

Švebova supruga pak ima kozmetički salon La petit fleur te joj godišnji prihodi iznose 84.000 kuna.

Od 1. studenog ove godine zaposlena je u Poliklinici Hilarus, u vlasništvu Hrvoja Vrčića, nekadašnjeg sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb, te prima plaću od 5840 kuna.

Gospođa Šveb uz to na godišnjoj razini uprihodi 3600 kuna od imovine i imovinskih prava.

Robert Šveb Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Supruga je i vlasnica obiteljske kuće u Orešju, mjestu koje pripada Svetoj Nedjelji.

Riječ je o obiteljskoj vili s bazenom površine 490 kvadrata i vrijednoj 3.375.000 kuna. Šveb je napomenuo da je njegova supruga naslijedila kuću od roditelja, a potom su ju dogradili i renovirali.

On je osobno vlasnik stana u Radićevoj ulici u samom centru Zagreba od 41,80 kvadrata, vrijednog 1,01 milijun kuna. Naveo je da se stan nalazi u Radićevoj 23 i da ga je kupio 2007. godine.

Četiri godine ranije kupio je pak apartman u mjestu Jezera na otoku Murteru. Apartman ima 62 kvadrata i procijenjen je na 1,1 milijun kuna.

Novi glavni ravnatelj HRT-a od 2004. vlasnik je i plovila RAB 720 Pičuljan, vrijednog 450 tisuća kuna, a obitelj ima dva automobila: supruga Mazdu 2 vrijednu 45 tisuća kuna dok on vozi Mercedes E220 CDI vrijedan 135 tisuća kuna.

Na štednji ima 360 tisuća eura te 60 tisuća kuna, a na dobrovoljnoj štednji u trećem mirovinskom stupu ima 120 tisuća kuna, dok njegova supruga na istoj štednji ima 80 tisuća kuna.

Naveo je i da potražuje 182 tisuće kuna. Kome je posudio taj novac, u imovinskoj kartici nije naveo.