novI šef hrt-a

Samozvani vojnik HTV-a vraća se na Prisavlje: Tko je Robert Šveb i što se to dogodilo 2008. da još vuče optužbe za sukob interesa? Bivši šef kuje ga u zvijezde, a sindikalistica ima visoka očekivanja...

Robert Šveb

Robert Šveb

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević

'Vojnik HTV-a', kako se sam nazvao, vraća se na Prisavlje, i to u fotelju svih fotelja - onu glavnog ravnatelja HRT-a. Unatoč snažnom protivljenju oporbe, Robert Šveb danas je u Hrvatskom saboru izglasan za novog čelnog čovjeka HRT-a. Njegovo imenovanje ostaje u sjeni prozivki da je u eklatantnom sukobu interesa te događaja otprije 13 godina, kad zahvaljujući njemu HRT nije konkurirao za prijenos Svjetskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. Tadašnji ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić tportalu je otkrio što se događalo te 2008. Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, otkriva nam pak što očekuje od Šveba čim dođe na Prisavlje

'Ne bojim se za egzistenciju, zovu me mnoge tvrtke iz Hrvatske, ali ja sam vojnik HTV-a i zahvaljujući svojim roditeljima i plaćama koje su zarađivali u ovoj kući, ja sam se školovao, a i sam sam ovdje počeo', kazao je Robert Šveb, danas izabrani glavni ravnatelj HRT-a sad već davne 2008. godine.

Upravo zbog te epizode, ali i kasnijih poduzetničkih pothvata, oporba se žestoko protivila njegovu imenovanju, tvrdeći da je direktni kandidat HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te da je u eklatantnom sukobu interesa.

Šveb u javnobilježničkoj ispravi, u kojoj se prema natječaju potvrđuje da nije u sukobu interesa, nije naveo da nije u sukobu interesa, nego da neće biti kada ga izaberu jer će svoje udjele u tvrtkama prenijeti na nekoga.

Ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike karijeru je počeo na HRT-u kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer. Šveba je vuklo poduzetništvo pa je još davnih dana otišao s Prisavlja i osnovao tvrtku Ro.Ba.Go., potom i međunarodnu kompaniju ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju, s kojom je, kako piše u njegovoj biografiji, zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa te drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Šveb nije mogao bez HRT-a pa se vratio 2005., za mandata Mirka Galića, kojem postaje savjetnik za tehnologiju i razvoj.

Tvrtke u vlasništvu i suvlasništvu Roberta Šveba

Robert Šveb suvlasnik je tvrtke Ro.Ba.Go s desetogodišnjom koncesijom za emitiranje sportskog programa na pet kanala. Tvrtka je upisana u Registar medijskih nakladnika za satelitski, internetski i kabelski prijenos.

Ugovore o koncesiji za emitiranje na svih pet programskih kanala sklopila je za razdoblje od 15. prosinca 2017. do 14. prosinca 2027. godine, pisao je nedavno Jutarnji list. Na pet programa će se, kako stoji u koncesijskom ugovoru, prikazivati utakmice Uefine Lige prvaka, snimke utakmica Uefine Lige prvaka te studijske emisije uživo u sklopu prijenosa i prikazivanja materijala vezanih uz Uefinu Ligu prvaka.

Šveb je i vlasnik tvrtke Mediahub za konzalting, projekte EU-a na području kulture i zaštite okoliša te videoprodukciju. Ta je tvrtka 2013. sklopila ugovor s HRT-om za konzultantske usluge u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna.

Već tada mediji su preispitivali je li u sukobu interesa, no on je tvrdio kako je dokazao Galiću da nije.

Tehnologija i razvoj, područja za koja je bio zadužen Šveb, nikada nisu bila jaka točka HRT-a. Tako je gubitkom monopola i jačanjem privatnih nacionalnih TV kuća HRT opasno kaskao.

To se najbolje vidjelo u toj famoznoj 2008. godini, kada hrvatska javna televizija nije uspjela osigurati prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje se održavalo baš u Hrvatskoj.

Šveb u tim godinama nije uspio provesti reorganizaciju i modernizaciju HRT-a, posebno na tehničkom polju, jer kako je tada kazao, nije naišao na kritičnu masu koja bi bila spremna na to iako HRT godišnje od pretplate i državnog proračuna dobiva više od milijardu kuna.

  • +46
  • +43

Robert Šveb izabran za glavnog ravnatelja HRT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Posljedica toga gubitak je na natječaju za prijenos utakmica spomenutoga prvenstva, za što je bio odgovoran Šveb.

Naime on namjerno nije prijavio HRT na dio natječaja za prijenos signala jer je konkurentska kuća, tj. RTL, ponudila znatno veću cifru od one koju je HRT bio spreman platiti.

Nakon toga Šveb odlazi s HRT-a, a oporba ovih dana navodi da je preko svojih tvrtki surađivao s RTL-om upravo na poslu s rukometnim prvenstvom čiji je prijenos HRT izgubio.

Sutlić: Bili smo 'zamajavani', no Švebu nema ravnog

Vanja Sutlić, ravnatelj HRT-a u to doba, za tportal se prisjetio tog sramotnog gubitka prijenosa te je prokomentirao izbor Šveba.

Iako mu je podređeni Šveb zapravo iza leđa donio odluku da se HRT ne prijavi na tender za rukometno prvenstvo, Sutlić danas kaže da nema nikakvih saznanja da je u pitanju bio kakav njegov privatni interes te da je natječaj unaprijed bio izgubljen.

Vanja Sutlić

Vanja Sutlić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Nemam baš nikakva saznanja o tome da je postojao bilo kakav krimen i interes. Šveb je znao u kakvim mukama ćemo se naći da u slučaju da prođemo. Naime HRT tada nije imao opremu za HD signal, što je bio jedan od uvjeta natječaja', prisjeća se Sutlić, 'a nabava toga u tako kratkom roku značila bi ogroman trošak.'

'Što se mene tiče, za mene je ta priča bila završena samom činjenicom da je on suočavajući se s kritikama koje su tada došle podnio ostavku, a koju, na moj prijedlog, Programsko vijeće nije prihvatilo. Osobno sam smatrao da se svakome može dogoditi određeni propust, pogotovo kada su u pitanju bili ozbiljni troškovi nabave opreme. Tada još nismo imali opremu u HD signalu, a to je bio jedan od uvjeta natječaja', pojasnio nam je Sutlić.

Priznaje da je Švebova odluka da HRT ne prijavi na tender bila naprečac donesena jer je on kao glavni ravnatelj upravo tada bio odsutan pokušavajući ispitati mogućnosti nabave opreme koja bi HRT-u omogućila prijenos utakmica.

Vanja Sutlić i Robert Šveb 2007. godine

Vanja Sutlić i Robert Šveb 2007. godine

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Kaže da Šveb tada nije bio u sukobu interesa. 'To što se on kad je otišao s televizije vratio poslu za koji je obrazovan i koji zna, to je drugi par rukava. Tada je došlo do nesporazuma. On je procijenio u trenutku moje odsutnosti da se ne treba javiti jer je mislio da to ne možemo izgurati bez velikih financijskih troškova. Za program smo se prijavili, za tehnički dio nismo. Podnio je ostavku koju nismo prihvatili, no dan, dva kasnije podnio je neopozivu ostavku. Nikakvog sukoba između njega i mene osobno, pa ni Uprave, nije bilo', kaže Sutlić.

'Ta je stvar bila daleko ranije izgubljena, a mi smo bili poprilično 'zamajavani' jer je ta prava od Međunarodne rukometne organizacije otkupila tvrtka koja stoji iza RTL-a i prije nego što je održan natječaj. Tada to nitko nije znao. Ni da smo aplicirali, ne bismo dobili prijenose rukometnog prvenstva. Nemam nikakva saznanja o bilo kakvoj igri i tome da Šveb nije poslao to jer je bio zainteresiran raditi s RTL-om', dodaje.

  • +1

Robert Šveb

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Novog ravnatelja HRT-a smatra 'iznimno sposobnim čovjekom, u čijoj kompetenciji mu je malo tko u Hrvatskoj ravan'. 'U tom pogledu uopće ne sumnjam u to da je on daleko bolji od svih kandidata. Nema dvojbe', kaže Sutlić.

'No moram dodati da se program ravnatelja HRT-a ne nalazi u njegovoj sposobnosti, niti u sposobnosti ljudi na HRT-u, niti u zgradi HRT-a, nego u zgradi institucije koja ga je izabrala: u zgradi Hrvatskog sabora. Cijela ova priča najobičnija je farsa, jer tko god je na čelu HRT-a, nikada neće moći obavljati svoj posao zbilja profesionalno dok god politika ne makne prste od HRT-a', dodaje.

O Švebu govori u superlativima i tvrdi da je riječ o profesionalcu koji nije ni lijevo ni desno, nego je 'umjeren i razuman čovjek'. 'Grešku koju je napravio je napravio i najviše je sam ispaštao za nju, a prati ga do danas', zaključuje Sutlić.

Maja Sever: Ovo odmah očekujem od njega

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, kaže nam da su očekivanja od novog ravnatelja HRT-a iznimno velika s obzirom na stanje u kojem se nalazi ta kuća. Zabrinjavaju je okolnosti u kojima Šveb dolazi na Prisavlje.

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Ono što mene plaši i što mi ne ulijeva nekakvu nadu to je da naš novi ravnatelj dolazi nakon jedne od najburnijih sjednica i izglasavanja, i to u vremenima u kojima nam je kuća u vrlo velikoj krizi jer nam je dosadašnji ravnatelj nekoliko mjeseci bio u pritvoru. Istraživanja pokazuju da je povjerenje građana u naš rad na vrlo niskim granama. Nama bi stvarno trebao čovjek koji će nas izvući i spasiti. Činjenica jest da naš novi ravnatelj dolazi napadnut i s otvorenim bokovima sa svih strana, a nama trebaju stabilnost i snaga za vraćanje povjerenja. Ima li on te snage, ja stvarno ne mogu reći, ne mogu to komentirati', kazala je Sever.

'Ono što mogu reći jest da mi je žao što neke stvari u toj kandidaturi nisu bile bolje pripremljene jer je članak br. 8 o sukobu interesa u natječaju za ravnatelja vrlo jasan i ne otvara dvojbe', dodaje.

Navela je i koje korake od glavnog ravnatelja odmah očekuje. Prvi je odustajanje od tužbi protiv strukovne organizacije te novinara i urednika HRT-a podignutih zbog kritike stanja na Prisavlju. To bi, kaže Sever, sigurno bio pokazatelj otvorenog, uključivog i poštenog rada.

'Možda će se to dogoditi već sutra, tko zna', dodaje. 'Ne možete očekivati od mene da napadnem čovjeka koji još nije došao na Prisavlje, no moja osobna očekivanja i očekivanja mene kao predsjednice sindikata jako su velika. Od toga da većina ljudi u ovoj kući radi za plaće ispod hrvatskog prosjeka. Dok neki imaju plaću od 25 tisuća kuna, ljudi s kamerom na ramenu trče za 4200 kuna. Na tom planu očekujem izuzetno puno, to da se povećaju plaće ljudima koji rade i realiziraju program. Sa strukovnoga pogleda, očekujem slobodan i neovisan rad. Uz to već u ponedjeljak očekujem istraživački magazin s političkim aferama u prime timeu na Prvom programu', poručuje Sever.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!