neviđeno do sada

[FOTO/VIDEO] Drama u Saboru: Oporba okupirala govornicu kako bi spriječila HDZ u izboru novog ravnatelja HRT-a, Sanader raspustio sjednicu

14.10.2021 u 20:53

Bionic
Reading

Saborska sjednica prekinuta je u četvrtak navečer nakon što je oporba izišla pred govornicu te tako opstruirala početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a zatraživši poništenje natječaja za ravnatelja

Svi predstavnici oporbe stali su pred govornicu i zaustavili raspravu te poručili da HRT mora biti slobodan i služiti interesima Hrvatske zatraživši da se poništi natječaj za ravnatelja HRT-a.

'Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokusaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRT-a blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura', napisao je zastupnik Možemo! Bojan Glavašević na Twitteru.

Na istoj društvenoj mreži se oglasila i Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra.

'Na žalost, ovo je bio jedini način da se HDZ-u pokaže da ne može što god hoće', napisala je.

N1 piše da je nakon zauzimanja govornice riječ preuzeo zastupnik Mosta Nino Raspudić.

'Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor', rekao je Raspudić.

Dodao je da imaju fantomsku sjednicu Saborskog odbora na kojoj je bilo pet nazočnih od 13 članova. 'Kad je nas šest oporbenih zastupnika napisalo predstavku, nisu nam ništa odgovorili. U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana', dodao je.

Oporba blokirala rad Sabora Izvor: Screenshot / Autor: TV Sabor

Potom je govorila i Marija Selak Raspudić također iz Mosta.

'Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u', poručila je Selak Raspudić s govornice.

Zastupnicima se obratio i Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata.

'Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje', rekao je Hajduković.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić prozvao je HRT prćijom vladajućih i zahvalio se oporbenim zastupnicima koji su se ujedinili oko ovog problema.

Obratila se i Sandra Benčić.

'Navodno ima još nekoliko manjih neovisnih medija koji prenose ovu situaciju. Nadam se da neki građani imaju prilike čuti zašto opstruiramo ovu točku dnevnog reda. Procedura kojom je točka došla na dnevni red je protuposlovnička. To je manji razlog. Puno veći razlog je to što je jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi napraviti potpunu kontrolu nad HRT-om. Mi bi trebali pristati da takvu osobu ta većina izglasa', rekla je Benčić kojoj je predsjedavajući Ante Sanader nekoliko puta ugasio mikrofon.

Mostov Nikola Grmoja zahvalio je kolegama iz oporbe što su prihvatili njegovu inicijativu kako opstruirati vladajuće u izboru ravnatelja HRT-a.

Saborski zastupnici su večeras trebali raspraviti prijedlog o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a.

Napominjući kako je to "demokracija na oporbeni način", potpredsjednik Sabora Ante Sanader rekao je da prekidaju sjednicu koju će nastaviti sutra ujutro izjašnjavanjem o amandmanima. Također, sutra će se sastati i saborski Odbor za za Ustav, Poslovnik i politički sustav kako bi dao odgovor vezano uz zahtjeve oporbe. Nakon toga Grmoja je pozvao oporbene zastupnike da ne napuštaju Sabor jer su svi HDZ-ovi zastupnici u sabornici te će sjednicu, smatra, nastaviti tijekom noći.

'Sjednica je zaključena do sutra ujutro. Sanader (Ante, ne Ivo) najavio da će se raspravljati o amandmanima. Rasprava o izboru GR HRT odgođena, za sada, do daljnjega', napisao je Glavašević na Twitteru.

Hrvatski sabor Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TV Sabor