Bivši predsjednik

Robert Mugabe pokopan u krugu obitelji u rodnom mjestu

28.09.2019 u 19:56

Bionic
Reading

Bivši apsolutni gospodar Zimbabvea tijekom četrdeset godina Robert Mugabe pokopan je u subotu bez službene počasti u svom rodnom selu na sjeveru zemlje u krugu obitelji i ostatka svojih pristaša. "Junak" neovisnosti koji se prometnuo u despota umro je 6. rujna u 95. godini u luksuznoj bolnici u Singapuru, gdje se godinama liječio.

Prije dvije godine morao je otići s dužnosti pod pritiskom vojske i vlastite stranke, ostavivši zemlju u gospodarskoj krizi koja je velik dio stanovnika gurnula u siromaštvo.

Više stotina ljudi, uglavnom prijatelja i susjeda, okupilo se u subotu na njegovu pokopu u Kutami, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Hararea.

Osim šačice lokalnih zastupnika, čelnici zemlje nisu nazočili ukopu, što je posljedica sukoba koji su zadnja tri tjedna vodili s obitelji Roberta Mugabea u vezi s mjestom njegova ukopa.

Vlasti su ga htjele uz najviše počasti pokopati u Panteonu "junaka oslobodilačke borbe" u Harareu, a obitelj je htjela da počiva u Kutami, stotinjak kilometara dalje.

Vlada je jedno vrijeme mislila da je pobijedila objavivši da će Robert Mugabe biti pokopan na "Polju junaka" u mauzoleju koji se treba izgraditi. No na kraju je, na opće iznenađenje, morala popustiti i dopustiti da bivši predsjednik počiva u svom selu.