izbori u ponedjeljak

Mugabe uoči izbora osudio vladajuću stranku

29.07.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Dan prije održavanja prvih izbora u Zimbabveu otkako je bivši predsjednik Robert Mugabe svrgnut s vlasti, taj 94-godišnjak je rekao kako se nada da njegovi bivši saveznici u "vojnoj vladi" neće ostati na vlasti. Mugabe, čija je 37-godišnja vladavina došla do kraja kada je bio prisiljen podnijeti ostavku u studenome tijekom vojnog udara, rekao je u nedjelju novinarima u Harareu da je vlada aktualnog predsjednika Emmersona Mnangagwaa (75) neustavna i da upravlja zemljom vlada pomoću oružja.

"Nadam se da će odluka koja će biti donesena sutra na izborima odbaciti, otjerati vojnu vladu i vratiti nas u ustavnost", rekao je Mugabe.

"Neka sutra bude glas ljudi koji će reći nikada više nećemo imati razdoblje u kojemu vojska dovodi nekoga na vlast", kazao je on.

Zimbabve u ponedjeljak održavanjem prvih izbora okreće novu stranicu u svojoj povijesti, nakon što je na vlasti u zemlji gotovo četrdeset godina bio Mugabe, a čini se da će ga naslijediti njegova bivša desna ruka i aktualni predsjednik, postavljen na tu dužnost nakon vojnog udara u studenome, Emmerson Mnangagwa.

Mnangagwina bi petogodišnja predsjednička funkcija trebala biti potvrđena na izborima u ponedjeljak.

Mediji pišu da će njegov protukandidat biti četrdesetogodišnji odvjetnik i lider oporbenog Pokreta za demokratsku promjenu, Nelson Chamisa (40), koji bi zemlju želio potaknuti na promjene i raskinuti veze s nekadašnjim režimom.