zaostala iz rata

Ribar kod Splita izvukao 300 kilograma težak torpedo; policija o tome nije obavijestila jer se radi o vojnoj tajni?

20.03.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Jedan ribar ovog vikenda kod Splita mrežom je s dna mora izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata

Kako doznaje Morski.hr, ribar je s dna mora povukao golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma. U mreži je, kaže, znao izvući svašta, pa je tako i ovaj put mislio da je - bačva.

Deaktivacija u splitskoj luci, bez evakuacije i znanja javnosti

'Kad smo je ubacili u brod, javili smo policiji i doveli napravu do Splita. Imala je 250-300 kg eksploziva s upaljačem. U splitskoj luci su došli pirotehničari i na brodu izvadili upaljač i tako je deaktivirali, a sve je trajalo oko uru vrimena. Rekli su mi da to nije bilo nimalo bezazleno. Dok su oni to radili, mi smo se morali maknuti s broda. Kako su mi ispričali, najvjerojatnije se radi o torpedu kojim su naši gađali razarač Split', priča za Morski.hr splitski ribar.

Splitska policija: "Radi se o glavi torpeda"

Događaj se zbio još u četvrtak 16. ožujka, no izvješća iz splitske policije nije bilo. Zašto je sve obavijeno velom tajne? 

'Policijski službenici Postaje pomorske policije su dana 16.03.2023.g., oko 19,15 sati zaprimili dojavu kapetana kočarice kako je tijekom ribarenja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodirano eksplozivno sredstvo kojim je doplovio na vanjski vez luke Split gdje su odmah po primljenoj dojavi policijski službenici osigurali navedeno područje i pripremili za prihvat ribarice. Koćarici su pristupili policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split- pirotehničari koji su utvrdili kako se radi o glavi torpeda nakon čega su već oko 22.00 sata s glave torpeda koji su isto neutralizirali na način da su uklonili upaljače i torpedo prevezli u prostor za skladištenje do uništenja. Pretpostavka je obzirom na vrstu i izgled sredstva da je u moru zaostalo iz vremena Domovinskog rata' - odgovorili su na upit iz Splitsko-dalmatinske policije.

Ovaj torpedo ima i svoju neispričanu priču.  

'To su torpeda koja rade po kavitaciji, odnosno rade na šum propelera. Razarač Split je bio usidren ispred grada. Topništvo je trebalo s kopna udariti prema razaraču, kako bi ga se pokrenulo, no to nikad nisu napravili', rekao je za Morski neimenovani izvor. 

Torpeda su s vremenom ostala bez goriva i pala na dno - pojašnjava.

'Da je razarač Split pogođen, na strategiji se ne bi dobilo ništa, nego simbolički, ali da su ga pogodili i potopili, možda bi došlo do odmazde prema gradu i zato je ovo bilo u domeni vojne tajne, kao što su i sva minska oružja u domeni tajnosti. Vi primjerice sve možete doznati o ratnim brodovima, ali o minama - ne. Ovo je bila i unutar vojske tajna operacija, jer su brodovi morali isploviti iz Šibenika i akcija nije bila nimalo jednostavna. Ipak, povijest znamo i JRM se ubrzo povukla iz ovog dijela Jadrana', završava pojašnjenje o okolnostima događaja isti izvor. .

Da je uspio, danas bi ispred Splita bila izvrsna ronilačka atrakcija, a za JRM bi to bio udarac sličan onom pri ukrajinskom potapanju Moskve u Crnom moru. No, slaže se i naš sugovornik, vjerojatno s puno krvavijim posljedicama po grad Split.

Ribar je, stoga, izvukao i zanimljiv, ali i izrazito opasan komad povijesti. Ostaje pitanje, zašto javnost nije upoznata s tim?