STATE DEPARTMENT

'RH je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za trgovinu ljudima'

20.06.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Američki State Department u srijedu je u svojemu godišnjem izvješću o trgovini ljudima u svijetu preporučio Hrvatskoj jačanje napora na identifikaciji žrtava trgovine ljudima, izricanje kazni organizatorima trgovine ljudima u skladu sa zločinom koji su počinili te jačanje prevencije

U izvješću za 2013., u kojemu State Department rangira 188 zemalja po tome kako su djelovale na području borbe protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije, postoje četiri kategorije, a Hrvatska je svrstana u 'skupinu 2' među zemlje čije 'vlade ne ispunjavaju u potpunosti standarde.., ali ulažu znatne napore da ih dostignu'. 'Skupina 1' su najbolje rangirane zemlje, a 'skupina 4' najlošije.

U skupini s Hrvatskom su BiH, Crna Gora, Kosovo, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Turska, Cipar, Mađarska, Argentina, Bangladeš, Kongo, Egipat, Japan i niz drugih zemalja.

'Hrvatska je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za muškarace, žene i djecu podvrgnute trgovini ljudima u svrhu prisilne prostitucije i prisilnog rada', kaže se u izvješću.

'Hrvatske žene i djevojke postaju žrtvama trgovine ljudima u zemlji i diljem Europe. Žene i djevojke iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe podvrgnute su prisilnoj prostituciji u Hrvatskoj. Žene i muškarci su, prema izvješćima, podvrgnuti prisilnom radu u poljoprivrednim djelatnostima. Djeca se iskorištavaju za prostituciju na Jadranskoj obali, posebice tijekom vrhunca turističke sezone', navodi se u izvješću.

State Department ocjenjuje da 'hrvatska vlada ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za uklanjanje trgovine ljudima, ali ulaže znatne napore u to'.

'Iako vlada ima formalno adekvatnu strukturu protiv trgovine ljudima, njezini napori u provođenju te strukture su stagnirali tijekom prošle godine', stoji u izvješću.

Hrvatskoj se, među ostalim, preporučuje jačanje napora na identifikaciji žrtava trgovine ljudima, uspostava funkcije nacionalnog izvjestitelja koji bi donosio procjene trendova u trgovini ljudima i izvještavao, jamstva da identificirane žrtve trgovine ljudima neće biti kažnjene, izricanje kazni organizatorima trgovine ljudima u skladu sa zločinom koji su počinili te jačanje prevencije trgovine ljudima.

Američko izvješće smjestilo je Rusiju i Kinu u istu kategoriju sa Sjevernom Korejom i Iranom, i to na najnižu razinu.

Dok su kineske vlasti poduzele određene korake kako bi se suočile s tim problemom, kao što su suradnja s međunarodnim organizacijama i podizanje javne svijesti, istodobno je rješavanje problema zapelo u stotinama kineskih institucija, tvrdi State Department.

'Unatoč tim skromnim znakovima zanimanja za reforme usmjerene protiv trgovine ljudima, kineske vlasti nisu pokazale značajne napore prema sveobuhvatnoj zabrani i kažnjavanju svih oblika trgovine ljudima', piše u izvješću. Kineska politika jednog djeteta i davanje prednosti muškoj djeci, tvrdi se u izvješću, dovelo je do smanjenja broja žena u zemlji, što opet izaziva potražnju za ženama za ženidbu ali i za prostituciju.

U Rusiji pak 'vlasti nisu uspostavile konkretni sustav identifikacije ili brige za žrtve trgovine ljudima, sprječavajući tako formalnu identifikaciju', iako se bilježe 'ad hoc napori', tvrdi State Department.

Izvješće bi moglo dovesti do komplikacija u odnosima između SAD-a i tih dviju zemalja, koji su već opterećeni različitim pristupima ratu u Siriji i problemu sigurnosti na internetu. Rusija je odmah objavila da je 'zgrožena' izvješćem.

'Kina je postala svjetska prijestolnica trgovine ljudima za seks i rad', izjavio je republikanski zastupnik iz New Jerseya Chris Smith, dodajući da će stanje bez ozbiljne i održive akcije Pekinga postati još gore.

Političari i udruge za zaštitu ljudskih prava traže od Washingtona da poveća pritisak na te dvije zemlje.