UOČI RASPRAVE U SABORU

Revizija utvrdila brojne nepravilnosti

Gotovo prazna sabornica

Gotovo prazna sabornica

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje nakon 12-dnevne stanke, i to raspravom o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2011. godinu i Izvješću o obavljenim revizijama

U Izvješću se, među ostalim, navodi da je Državni ured za reviziju lani obavio 832 revizije, od čega je 527 subjekata obuhvaćeno financijskom revizijom (revizija financijskih izvještaja i poslovanja), 291 uvidom u proračun i financijske izvještaje lokalnih jedinica, te 12 uvidom u financijske izvještaje izvanparlamentarnih političkih stranaka.

Državni revizori ukupno su ocjenjivali kako je prošle godine potrošeno 178 milijardi proračunskih te kuna kojima su raspolagala poduzeća u državnom i lokalnom vlasništvu.

Financijska revizija je obavljena za državni proračun i 23 proračunska korisnika (ministarstva, zavodi, agencije), 285 lokalnih jedinica, 42 druga korisnika proračuna, 5 trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države te 50 u vlasništvu lokalnih jedinica, 10 neprofitnih organizacija, 91 visoko učilište, 11 parlamentarnih političkih stranaka, 4 nezavisna zastupnika i 5 projekata vezana uz fondove EU.

Od ukupno 527 financijskih revizija, u njih 77 ili 14,6 posto je izraženo bezuvjetno mišljenje, 447 ili 84,8 posto izraženo je uvjetno mišljenje, te je u 3 revizije ili 0,6 posto izraženo nepovoljno mišljenje.

Uočene nepravilnosti uglavnom se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, na prihode i rashode, odnosno na investicije te sredstava koja su utrošena na javne nabave.

Ured je subjektima revizije dao ukupno 2935 naloga i preporuka. U prethodnoj reviziji tim subjektima dano je 2043 naloga i preporuka, od čega je prema 901 nalogu i preporuci( 44,1 posto) postupljeno, dok je 124 ili 6,1 posto preporuka u postupku izvršenja, a po 1018 ili 49,8 posto naloga i preporuka nije postupljeno.

Izvješće o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju saborski su odbori podržali, a Vlada na njega nije imala primjedbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi