neodgovorno upravljanje

Republika: Vrijeme je za preokret u upravljanju državnom imovinom

12.04.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić upozorio je u petak da su gotovo sve vlade dosad neodgovornim upravljanjem dovele do propadanja državne imovine i štete za državni proračun, te poručio sa se zalaže za čvršći nadzor i stavljanje u funkciju vrijedne državne imovine

Premijerski kandidat koalicije Fokusa i Republike je na konferenciji za novinare neodgovorno upravljanje prikazao kroz primjer zakupnina za turističko zemljište, gdje je, rekao je, zbog propusta posljednjih nekoliko ministara gospodarstva, Vlada premijera Andreja Plenkovića nanijela izravnu štetu državnom proračunu i građanima Hrvatske.

"Zakonom o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je stupio na snagu 29. travnja 2020. godine, jasno je bilo propisano da Vlada u roku od 60 dana donese uredbu o zakupnini za turističko zemljište. No, na žalost, to se nije dogodilo u predviđenom roku. Takvo nepostupanje prouzročilo je znatnu štetu, koju procjenjujemo na gotovo 6 milijuna eura", naveo je Vanđelić.

Uz upozorenje da je registar imovine lošiji nego ikad, Vanđelić je ustvrdio, da je novac iz tog primjera završio kod 70-ak privatnika, među kojima su i pojedinci povezani s političarima.

Godinama svjedoče, istaknuo je, predbacivanju odgovornosti između HDZ-a i SDP-a i ostalih stranaka koje su bile njihovi manjinski partneri u dosadašnjim vladama, no činjenica je da su se svi više bavili sobom nego državom i njenim građanima.

"I HDZ i SDP su se ponašali kao pijani bogataši s našom imovinom, jer to je imovina svih nas građana, i istovremeno nas uvjeravali kako nema novca za unapređenje zdravstva ili pravosuđa, za rast mirovina naših starijih sugrađana ili olakšica za naše mlade obitelji", rekao je Vanđelić.

Ističe da koalicija Fokusa i Republike ima konkretne mjere te znanje i volju da ih i realizira kako bi Hrvatsku približila standardu i uređenosti razvijenijih zapadnih zemalja.

Koalicija ključnim drži uspostavu čvršćeg nadzora nad upravljanjem državnom imovinom, transparentno i odgovorno upravljanje kroz koje će država prodati ono što je neiskoristivo i ne može donijeti profit državi, te uređivanje i stavljanje u funkciju sve imovine koja vrijedi, primjerice, prenamjenom dijela te državne imovine za javni najam po povoljnijim cijenama.