DANIEL SERWER

'Republika Srpska je pogrešno odabrano ime'

Bionic
Reading

Ime manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, pogrešno je odabrano u vrijeme kada se bosanki rat približavao kraju, 1995. godine, izjavio je za AA Daniel Serwer, profesor upravljanja sukobima i viši stručni suradnik Centra za transatlantske odnose pri Sveučilištu 'John Hopkins'.

Komentirajući novoobjavljene dokumente CIA-e (oko 300 njih) o bosankom ratu, koji su javno prezentirani na simpoziju 'Bosna, obavještajni podaci i Clintonovo predsjedništvo' u Little Rocku, Arkansas, bivši veleposlanik SAD-a i specijalni izaslanik za Balkan Daniel Serwer je izjavio za AA da se dokumenti još trebaju analizirati i temeljito pročitati.

No, na pitanje zašto se administracija tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona u Daytonu 1995. složila sa odabirom imena 'Republika Srpska', što se još uvijek smatra nepoštenim, jer su na taj način počinitelji nagrađeni i žrtve prošlog rata u Bosni i Hercegovini uvrijeđene, posebno bosanski muslimani, Serwer je odgovorio da su dužnosnici SAD-a također imali sumnje o tome:

'Na pitanje o 'Republici Srpskoj', Richard Holbrooke nagnuo se prema meni na proslavi desete godišnjice Daytona (2005) koja se održavala na Američkom institutu za mir, i upitao da li je napravio grešku što je dozvolio da taj termin bude upotrijebljen za ime entiteta. Moj odgovor je bio 'da'. U vrijeme odluke (krajem 1995.) Holbrooke se prevario misleći da je to ime teško za izgovoriti i da ga nitko u međunarodnoj zajednici neće koristiti. Nije bio upravu', smatra Serwer.