AMANDMAN NA IZMJENU ZAKONA O RADU

Referendum upitan, Vlada popustila?

23.06.2010 u 22:28

Bionic
Reading

Iako je za referendum o promjenama Zakona o radu sakupljeno dovoljno potpisa, više od 500.000, moguće je da do njega neće doći

Jadranka Kosor spremna je popustiti zahtjevima sindikata, što je izneseno u amandmanu na izmjene Zakona o radu. U amandmanu je djelomično udovoljeno zahtjevima sindikata, no unatoč tome oni ne misle pregovarati s Vladom.


'Nakon što se 10 posto birača izjasnilo da hoće referendum, izmjene Zakona o radu su postale predmet javnog dobra i o njima trebaju odlučiti građani na referendumu. Pregovori s Vladom više nisu u rukama sindikata', rekao je za Jutarnji list šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te dodao kako je Vlada trebala prije početka sakupljanja potpisa doći s novom ponudom.

Vlada najnovijim izmjenama predlaže da produžena primjena prava iz Kolektivnih ugovora koji su istekli ostane najduže šest mjeseci, ali ostavlja mogućnost da to bude i duže ako se poslodavac i sindikat dogovore.

Dosadašnji prijedlog nije predviđao da ugovorne strane same mogu dogovoriti duži rok, na čemu su inzistirali sindikati. No ostaje rok od šest mjeseci, protiv kojeg su se sindikati bunili.

Na tragu zahtjeva sindikata je i Vladin amandman da se kod otkazivanja Kolektivnih ugovora otkazni rok s jednog produži na tri mjeseca.

Referendum je upitan i zbog zakonskog kaosa. Sindikati potpise predaju predsjedniku Sabora koji ih potom daje na provjeru Ustavnom sudu. No Ustavni sud već nekoliko godina nema ovlasti za provjeru zakonitosti referenduma nakon što je 2006. promijenjen Zakon o referendumu.

Sabor nije izmijenio taj zakon, koji bi za kontrolu ovlastio neku drugu instituciju. Dakle, zakonodavno tijelo oglušilo se na odluku Ustavnog suda, što bi moglo ugroziti održavanje referenduma.