PRIŠIĆ ZAGOVARA

'Referendum o istraživanju nafte treba biti na dan izbora'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2015 14:53
  • Objavljeno 04.03.2015 u 14:52
Vjeran Piršić

Vjeran Piršić

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Predstavnik Kluba nezavisnih vijećnika s Jadrana Vjeran Piršić pozvao je u srijedu Vladu da referendum o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu sazove na datum sljedećih parlamentarnih izbora, i to u svih sedam jadranskih županija

Piršić se obratio javnosti nakon izjave premijera Zorana Milanovića koji je u utorak na Rabu poručio kako bi o eksploataciji nafte i plina u Jadranu trebali odlučiti građani na referendumu.

'Idemo na referendum da vidimo želimo li eksploataciju minerala i sirovina zbog kojih se ratuje u svijetu, a mi ih možda imamo u podzemlju, ili ćemo to zanemariti zbog glasova manjine koja je glasna, ali koja ima pravo biti glasna', rekao je Milanović.

Piršić je na konferenciji za novinare kazao kako je Milanovićeva izjava 'prvo svjetlo na kraju tunela' do kojega je došlo pod pritiskom mnogih građana, prvenstveno estradnih zvijezda koje su se priključile kampanji protivnika eksploatacije ugljikovodika.

'Po našim spoznajama, postoji veliko raslojavanje u Vladi oko tog projekta. Imao sam prilike zadnjih dana razgovarati s nekoliko SDP-ovih ministara koji smatraju da je projekt, kojeg gura jedna struja stranke ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, sam po sebi skandalozan. Jedan ministar je rekao da je staviti naftnu platformu pored Mljeta ili Kornata na rubu pameti', tvrdi Piršić.

Savjetodavni referendum trebalo bi provesti u sedam jadranskih županija jer su one potencijalno najviše ugrožene, a ako Vlada ne donese odluku o referendumu, moraju to učiniti županijska vijeća, kaže Piršić.

Po njegovim riječima, najrazumnije bi bilo da se referendum o projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu organizira u sedam jadranskih županija na dan sljedećih parlamentarnih izbora, zbog štednje i odaziva građana.

Vlada nema pravo parcelizirati Jadran kao privatni vrt, a i bez mogućih havarija na naftnim platformama veliku će štetu pretrpjeti ribarstvo i turizam, tvrdi Piršić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!