TURIZAM U VRIJEME SUŠE

Redukcije vode mogle bi sniziti cijene u kampovima

03.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Istra će izdržati s mjerama redukcije prvog stupnja do 20. kolovoza, no turističke djelatnike brine hoće li se potom ipak morati uvesti redukcija vode drugog stupnja jer, po meteorološkim prognozama, pomoć s neba u vidu značajnije kiše ne očekuje se uskoro

Prema informacijama Istarskog vodovoda Buzet, akumulacija u Butonigi je na najnižoj razini dosad, a zatražena je i dozvola za korištenje vode iz sustava Butonige i ispod razine od 33,5 metara, što se očekuje da će se dostići do utorka idućeg tjedna.

Osim zalijevanja vrtova, dvorišta, zabranjeno je pranje jahti i automobila, a zbog štednje zatvoreni su i tuševi na javnim plažama, kao i na onim u koncesiji hotelskih kuća, no tuševi u sklopu sanitarnih čvorova uz bazene te u kampovima i marinama gostima su i dalje na raspolaganju, pa su primjedbe zbog ove, za turističku granu izvanredne situacije, rijetke.

'Kamping gosti najviše cijene dobro uređene sanitarije, a tamo sve funkcionira. U kampu se dnevno potroši po osobi 150 litara vode, od čega oko 100 litara za pranje posuđa, višekratno tuširanje, pranje odjeće i slično.

Kad bi došlo do problema sa sanitarijama, to bi značilo katastrofu. No, gosti su sasvim pristojno prihvatili ovu situaciju i nemamo negativne efekte. Ubrajamo to u višu silu i nitko od gostiju to ne shvaća tragično jer imaju alternativu', kaže dugogodišnji turistički radnik i jedan od autoriteta za kamping turizam Jerko Sladoljev, tajnik udruge Top kamping i savjetnik u Udruzi ruralnih kamper odmorišta (URKO). Napominje da je dosad u kampovima ostvareno 46 posto turističkog prometa, no da se 53 posto ostvaruje u kolovozu i rujnu.

'U kamping turizmu kolovoz je najznačajniji jer se upravo u kolovozu ostvaruje većina noćenja, no ne znamo što će se događati poslije 20. kolovoza.

Ako dođe do drugog stupnja redukcije vode, trebat će jako intenzivan trud oko informiranja gostiju, a možda će trebati i skidati cijene jer to je pitanje narušene kvalitete turističkog proizvoda, pa bi gostima trebalo dati neku kompenzaciju.

Možda će se umjesto snižavanja cijene gostima ponuditi neki dodatni paketi. Ima bezbroj varijanti, ovisno za što će se kompanije odlučiti, no važno je da gosti moraju osjetiti da se domaćini jako trude da taj minus pretvore u plus', napominje Sladoljev.

Dodaje da smo u sličnim situacijama u prošlosti vidjeli da gosti nisu zamjerili ukoliko su svakodnevno imali realnu informaciju o stanju s vodoopskrbom i unaprijed znali što bi se moglo događati.

U Istri, budući da jače kiše nije bilo od rujna, svaka kap vode iz vodoopskrbnog sustava je dragocjena, pa se tako, tamo gdje nema alternativnih izvora, za zalijevanje teniskih i golf terena koristi morska voda.

Doduše, velike turističke kuće su tijekom pripreme sezone uložile milijune kuna u uređenje plaža i hortikulturu, a sad je pitanje hoće li tek zasađene mladice preživjeti sušu budući da je na snazi zabrana navodnjavanja i zalijevanja zelenila vodom iz vodoopskrbnog sustava.

Ipak, zahvaljujući mjerama iz prvog stupnja redukcije, vodoopskrbni sustav je i dalje stabilan, a kako doznajemo od Laure Šuperine, direktorice Istarskog vodovoda Buzet, voda je sanitarno ispravna i zadovoljava svim uvjetima iz Pravilnika o sanitarnoj ispravnosti vode za piće.

No, turistički sektor i dalje brine hoće li Istra uspjeti iznijeti sezonu bez uvođenja drugog stupnja redukcije, koji podrazumijeva mogućnost sukcesivnog isključivanja pojedinih područja i gospodarskih subjekata do šest sati dnevno, ali i zabranu korištenja vode za punjenje i pranje bazena, wellness i rekreaciju.