STIŽU OSUDE POLITIČARA

Reagirao i HND: Bandić je Hrgu grubo vrijeđao, ali i prijetio

08.09.2016 u 18:45

Bionic
Reading

Nakon što su u javnost procurile uvrede koje je nakon obavljenog intervjua zagrebački gradonačelnik i jedan od izbornih sudionika Milan Bandić uputio RTL-ovoj urednici Mirjani Hrgi, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo

'Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje grube uvrede što ih je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prema onome što je objavljeno u medijima, a potvrdio je i RTL Hrvatska, uputio novinarki RTL-a Mirjani Hrgi nakon intervjua na toj televiziji, ocjenjujući ih skandaloznima, seksističkima i potpuno neprimjerenima bilo kojoj osobi, a kamoli nekomu tko obnaša jednu od najvažnijih i najmoćnijih dužnosti u Hrvatskoj', priopćio je HND.

Nakon što su se ugasile kamere, dodaje se u priopćenju, Bandić je uputio kolegici Hrgi poruke na račun njezina privatnog života 'koje bi se mogle okarakterizirati kao krajnje seksističke uvrede, a neke od njih ('pa ti si se malo digla, previše si se digla') i kao neizravne prijetnje'.

HND kaže da komentar na sve nije imao ni Bandić, a ni Mirjana Hrga.

'HND podsjeća da ovo nije prvi slučaj neprimjerenog odnosa zagrebačkog gradonačelnika prema novinarima. Posljednji u nizu se dogodio za njegova posjeta Splitu u sklopu predizborne kampanje, kada je okupljene novinare usporedio sa šefom nacističke propagande Josephom Göbbelsom. Također je nedavno objavljeno pismo Romana Bolkovića u kojemu on tvrdi kako je Milan Bandić tražio od njega da s TV Jabuke otpusti Sanjina Španovića, urednika i voditelja političkog talk showa 'Veto', jer je kolega Španović komentirao ponašanje gradonačelnika Zagreba na način koji se njemu nije svidio. Niti tu situaciju Milan Bandić nije želio komentirati HND-u', poručuju iz HND-a.

'HND ponovo poziva sve javne osobe, političare pogotovo, da prestanu vrijeđati i napadati novinare te da ih puste da neometano rade svoj posao koji je javni interes, od iznimne važnosti za sve građane', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Osude i od političara: Bandić se mora povući

'
Danas smo imali prilike čitati o vrlo ružnim riječima koje je gospodin Milan Bandić, nakon završetka intervjua u emisiji RTL Direkt, uputio voditeljici Mirjani Hrgi. Izjava o tome kako gospođa Hrga ne zna ništa o dječjim vrtićima jer sama nema djecu govori kako gospodin Bandić ne posjeduje ni osnove kulture i pristojnosti. On ne bi trebao uopće javno nastupati, a kamoli biti premijer. Svatko mora poštovati osoban odabir pojedinca, a javne osobe i političari moraju biti uzor i prenositi takve vrijednosti. Nažalost, pored svih afera koje Milanu Bandiću ne služe na čast, ovo je samo još jedan postupak u nizu koji dokazuje da se on mora povući, ne samo iz parlamentarne kampanje, već iz političkog života općenito', napisao je na svom Facebooku čelnik Mosta Božo Petrov.

Stigao je i komentar SDP-ovog Gordana Marasa. 'Vidim da je Bandić napao Hrgu da nije rodila, da ne zna i nema mu što pričati o vrtićima. Sramotno od Bandića! Ja mu poručujem, iako to nije važno za pitanje vrtića i škola, ja sam 'rodio' i sve što je rekla Hrga je točno. Bandić laže. Moja i ostala djeca u Zagrebu moraju nositi higijenske potrepštine od doma jer vrtići i škole očito nemaju sredstava. I tako već godinama. Bandić troši naše novce okolo kao 'pijani milijarder', a tamo gdje treba, novca nema. Nosi si doma te fontane, Bandiću, opremi škole i vrtiće!', napisao je Maras na Facebooku.