UČIO NOVINARE KAKO PRIČATI S NJIM

Bandić poludio na spominjanje branitelja: 'Goebbels, Goebbels, Goebbels...'

27.08.2016 u 18:44

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik i kandidat 'Koalicije za premijera' Milan Bandić u Splitu je, na predstavljanju svog predizbornog programa i kandidata u Desetoj izbornoj jedinici, ostao potpuno bez kontrole i u tri navrata novinare prozvao 'Goebbelsima'

Asocijacija na nacističkog ministra propagande Milanu Bandiću navirala je na gotovo svako postavljeno pitanje, a vjerojatno je pomoglo i to što je uz njega sjedio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je svojedobno optužio predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se služi 'goebbelsovskim metodama'.

Vidno nervozan, zagrebački gradonačelnik u jednom trenutku ispod glasa je poručio predstavnicima medijima da bi trebali pripaziti kako razgovaraju s 'budućim hrvatskim premijerom'.

Uobičajena stranačka konferencija za novinare na Bandićevom proputovanju Hrvatskom također je započela spominjanjem nacista, kada se osvrnuo na ovotjednu zabranu pristupa svečanoj loži na Hajdukovu stadionu Poljud. 'Dokle sve to seže: Goebbels je govorio da tisuću puta izgovorena laž postaje istina, a mi moramo tisuću puta izgovoriti istinu da bi postala istina. Ja sam jedan od rijetkih koji mogu doći u bilo koji kutak Hrvatske, ali i bivše Jugoslavije! Sve što imam, svih svojih pet mandata bacio bih u bunar za jedan krivi pogled čovjeka u Splitu!' kazao je pa potom gotovo sat vremena nabrajao svoja predizborna obećanja.

Obećava brda i doline

Cestarine na hrvatskim cestama prepolovit će se izvan sezone, uvodi se status majke-odgajateljice za treće i svako iduće dijete, Hrvatska će za četiri godine imati standard kao grad Zagreb, a četiri godine nakon toga kao najbogatije države Europske unije. Čak je pozvao roditelje da čuvaju račune za školske knjige jer će im novac biti refundiran na prvoj sjednici nove vlade, kao što će i razna ministarstva odmah biti dislocirana od Dubrovnika do Vukovara. S Bandićem, kaže, stižu stručni i dokazani ljudi, za razliku od HDZ-a i SDP-a 'koji predstavljaju dva lica iste medalje i uvijek pobjeđuju na izborima, a narod gubi'.

'Oni koji su Tuđmana zvali zločincem, sada bi mu dali Markov trg, oni koji su govorili da branitelji smrde, danas bi ratovali sa Srbijom, koji su skoro ukinuli vjeronauk, danas brane hrvatske vrednote', izbacivao je Bandić. Zakuhalo se kada je Ivo Baldasar ponovno uzeo riječ i objavio da 'svi predstavnici braniteljskih udruga iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije daju podršku Bandićevoj koaliciji'.

Najprije ga je sam Bandić u šali upozorio da 'pazi koliko se dodvorava', a onda pobjesnio na pitanje novinarke koja je primijetila da je dio braniteljskih predstavnika došao na događaj vjerujući da su pozvani na kavu, a ne kao predizborna podrška.

Ispred stranačkih prostorija, koje su po Baldasarovoj tvrdnji zakupljene od privatne osobe na tri mjeseca i za iznos od 30 tisuća kuna, doista se nalazio ogroman broj lokalnih braniteljskih vođa. Bio je tu i predsjednik Udruge logoraša Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, koji je novinarima ipak decidirano potvrdio da službeno ne podržava nijednog kandidata na izborima.


'Još niste naučili kako razgovarati s budućim premijerom'

'U duhu dobre volje odazvali smo se na poziv i došli popiti kavu, ali ni ja osobno ni Udruga logoraša ne dajemo podršku ijednoj političkoj opciji. Podržat ćemo eventualno novu vladu, ali ako bude radila u interesu naroda i pod uvjetom da sva braniteljska prava stavi u novi Zakon o braniteljima, kao i da se postavi odlučno prema Srbiji u slučaju njihova Zakona o univerzalnoj jurisdikciji', kazao nam je Turudić.

Novinarku koja je postavila navedeno pitanje Milan Bandić svejedno je optužio za goebbelsovsko ponašanje te nastavio dvadesetominutnom teško prepričljivom tiradom. Potom je druga novinarka zatražila da komentira najave gradnje novog Dinamova stadiona u Zagrebu, čemu su današnje dnevne novine posvetile naslovnice, pa je i nju počastio usporedbom s Goebbelsom. Kad ga je treći novinar upozorio da ne bi trebao tako razgovarati s predstavnicima medija, uslijedilo je i treće spominjanje nacističkog ministra i primjedba da 'još nije naučio kako razgovarati s budućim hrvatskim premijerom'.

Spomenimo da je jedino upućeno pitanje koje je Bandiću bilo po volji ono 'Što je rak-rana današnje Hrvatske?' na što je odgovorio spominjanjem bijele kuge i demografije, zatim neravnomjernog razvoja i centraliziranosti te ogromnog broja nezaposlenih.

Kako bi ipak demonstrirali da su branitelji uz njih, Bandić i Baldasar nakon konferencije za novinare fotografirali su se s većim dijelom prisutnih predstavnika braniteljskih udruga.