fiskalni paket

Razjedinjena Europska unija: Danima pokušavaju dogovoriti financijski korona-plan; vijećali 16 sati, a zapelo i večeras

09.04.2020 u 22:34

Bionic
Reading

Videokonferencija ministara financija EU-a, koja je trebala početi u 17 sati u četvrtak, kasno navečer još nije počela jer se pokušava na bilateralnoj razini postići kompromis o fiskalnom paketu za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa

Po zadnjim informacijama glasnogovornika euroskupine Maria Centena sastanak je trebao početi oko 21.30.

S početkom sastanka se očito nije htjelo krenuti dok ne bude jasno je li dogovor na pomolu ili će ga ponovno trebati odgoditi i zakazati novu konferenciju. Po još uvijek neslužbenim informacijama čini se da je dogovor na dohvat ruke.

Večerašnji virtualni sastanak nastavak je onoga koji je prekinut u srijedu ujutro nakon 16 sati rasprave.

Šef euroskupine Mario Centeno pokušavo je prije video konferencije postići kompromis u bilateralnim razgovorima s Italijom i Nizozemskom.

Najveće prepreka za postizanje kompromisa bile su razlike između Italije i Nizozemske po pitanju uvjeta za dodjelu kredita iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) te u vezi s pitanjem zajedničkog zaduživanja.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: ROMAN G. AGUILERA

Nizozemska ustraje da za kredite iz ESM vrijede i dalje strogi uvjeti, što Italija odbacuje.

Italija također traži rješenje koje bi omogućilo izdavanje zajedničkih obveznica u čemu ima potporu više zemalja, među njima Francuske i Španjolske. S druge strane tome se uz Nizozemsku protive i Njemačka, Austrija i Finska.