ŽIVOPISNA KARIJERA

Ražalovani špijun više ne savjetuje predsjednicu: Otkrivamo nepoznate detalje iz biografije Vlade Galića

14.12.2018 u 17:02

Bionic
Reading

Vlado Galić, sada već bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost, posljednji je u nizu dužnosnika koji su se pod pritiskom javnosti odrekli svojih funkcija. U njegovu slučaju razjašnjavanje 'moralnih i etičkih razloga' za ostavku tek predstoji odrade li policija, DORH i pravosudni organi svoj posao u aferi SMS do kraja, za što se još krajem listopada zauzela i predsjednica

Predsjednica je tada otkrila da joj je Vlado Galić rekao da je bio u kontaktu s glavnim akterom afere Franjom Vargom, uz napomenu novinarima da joj je nezgodno govoriti u ime svog savjetnika.

'Voljela bih da on najprije da iskaz nadležnim službama, ukoliko nadležne službe drže da to treba i mislim da bi bilo dobro da sam istupi u medijima i objasni svoju ulogu u svemu tome', kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Galić se na taj predsjedničin zahtjev oglušio, riskirajući savjetničku karijeru, što znači da je za šutnju imao debeli razlog. S obzirom na delikatnost političkog trenutka, ali i špijunsku karijeru protagonista, pitanje je hoće li ovaj slučaj ikada dobiti odgovarajući pravosudni epilog i hoće li javnost ikada doznati tko je sve bio umočen, i koliko duboko, u aferu SMS.

Iz biografije Vlade Galića, koja se još uvijek nalazi na stranici Ureda predsjednice, izostavljeno je nekoliko detalja u bogatoj karijeri bivšeg predsjedničinog savjetnika, poput onog da je krajem 90-ih, u vrijeme obavještajnih nadzora djelovanja međunarodnih institucija u Hrvatskoj i domaćih nevladinih udruga (operacija Kameleon), bio načelnik Uprave Sigurnosno-informativne službe (SIS) Ministarstva obrane.

Navodni cilj nezakonitog djelovanja te vojno-obavještajne službe bilo je osigurati pobjedu HDZ-a na izborima i nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana. Novoizabrani premijer Ivica Račan (SDP) inicirao je istragu, što je dovelo do vojnog stegovnog postupka protiv Galića i još šestero SIS-ovaca, a slučaj je u konačnici obustavljen zbog zastare. Ipak, Galić je 'višestruko nagrađivan i odlikovan za svoj rad', kako za sudjelovanje u Domovinskom ratu, tako i za obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici i vojsci.

Kako je tportal već pisao, Galić je protiv države podignuo ustavnu tužbu tražeći isplatu razlike u načelničkoj plaći otkako je smijenjen u SIS-u do kraja 2004. godine, ali je izgubio na Ustavnom sudu.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Taj ražalovani špijun i predsjedničin savjetnik rođen je 1965. godine u mjestu Crne Lokve kod Širokog Brijega u BiH. Mnogobrojna obitelj Galić nije bila imućna, no, kako doznajemo, puno se polagalo na obrazovanje sve njihove djece. Vlado Galić diplomirao je 1991. godine rudarstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Iste godine uključio se u Domovinski rat kao dragovoljac te postao specijalac i SIS-ovac. Završio je Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić' te pohađao NATO-ve seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja u Oružanim snagama.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti. Predavao je Strategiju nacionalne sigurnosti u Zapovjedno-stožernoj školi 'Blago Zadro' i bio stožerni časnik za izobrazbu u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, prije nego li je 2007. umirovljen u činu pukovnika. Do aktivacije Galića u HDZ-u došlo je u mandatu predsjednika te stranke Tomislava Karamarka, a u međuvremenu je bio analitičar odvjetničkog tima obrane generala Ante Gotovine pred Haškim sudom.

Pod Karamarkom i glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem bio je voditelj HDZ-ova Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnom tajništvu te voditelj odjela za analitiku u izbornim stožerima stranke.

Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković presložio je stranku i pritom prilično razdrmao Karamarkove strukture, pa je Galić u ovo doba prošle godine započeo svoj mandat na Pantovčaku, uz mjesečna primanja od 16.561 kunu i s predviđenim trajanjem do veljače 2020. godine.

Sudeći po imovinskoj kartici iz siječnja 2018. godine, Galić je neoženjen i nema djece. Iako boravi u Zagrebu, prebivalište mu je u Opatiji, u kojoj je u katastarskoj općini Veprinac otkupio dodijeljeni mu državni stan od 50 kvadratnih metara. Vozi Renault Lagunu iz 2008. godine, procijenjenu na 60.000 kuna. Posjeduje i dionice Hrvatskog Telekoma, Atlantic grupe i Tvornice šećera VIRO te ima udjele u Fondu hrvatskih branitelja i Raiffeisen mirovinskom fondu.

Po Zakonu o mirovinskom osiguranju, Galić mjesečno prima i dio mirovine u iznosu od 3305 kuna.