NEDJELJOM U 2

Ravnateljica KB Sv. Duh o incidentima i kritikama: 'Razmišljala sam o ostavci puno puta'

28.05.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Gošća današnje emisije 'Nedjeljom u 2' HRT-a bila je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić. Govorila je o incidentima u bolnici, zahtjevima za njezinom smjenom, općenito o stanju u zdravstvu te što učiniti da nam liječnici i medicinske sestre ne odlaze iz Hrvatske

Govoreći o nemilim slučajevima smrti na Hitnom prijemu i tijela na podu mrtvačnice, ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić za Nedjeljom u 2 rekla je kako ni jednu smrt zdravstveni djelatnici ne doživljavaju bez emocija.

'Svaki takav slučaj za nas je poticaj da pokrenemo procedure internog nadzora i interne istrage s ciljem da utvrdim što se dogodilo, jesmo li nešto pogriješili, ako jesmo tko su odgovorni i da iz toga nešto naučimo te da nam se to ili nešto slično više nikada ne dogodi', kazala je Šimundić. Objasnila je da je utvrđeno kako nije došlo do pogrešnog zbrinjavanja pacijenata, ali da je bilo propusta u vođenju medicinske dokumentacije.

'Tim pacijentima je pružena zdravstvena skrb, ali bilo je propusta u bilježenju toga što se tim pacijentima zapravo radilo', dodala je. Na pitanje voditelja kako je do smrti došlo ako je pacijent bio pod nadzorom, ravnateljica bolnice odgovorila je da utvrđeno kako je smrt nastupila iznenada i da se nije mogla predvidjeti. 'Pokaže li istraga da je bilo drugačije onda se tu radi o ozbiljnom nesavjesnom liječenju što je kazneno djelo i tada pojedinci koji su za to odgovorni moraju odgovarati', istaknula je.

Slučaj mrtvih tijela na podu mrtvačnice

Zbog slučaja mrtvih tijela na podu mrtvačnice Uprava bolnice uručila je izvanredni otkaz dvojici radnika. Šimundić je objasnila da je za slučaj saznala kada se snimka pojavila u medijima te da je odmah pokrenut unutarnji nadzor koji je utvrdio da je to nešto što se u ustanovi događa zadnjih 25 godina. Dodala je da kada je preuzela dužnosti zatražila je da se navedu svi problemi ustanove i prijedlozi rješenja.

'Ne spominje se nigdje mali kapacitet mrtvačnice niti problem zbrinjavanja pokojnika. Ja sam za to prvi put saznala kada sam dobila dopis u srpnju koji mi je poslala glavna tehničarka. Taj dopis je za mene bio šokantan. On je upozoravao na niz problema s kojima su se ti djelatnici susretali', rekla je Šimundić.

'Ja sam isti trenutak kada sam primila taj dopis pozvala sve djelatnike koji bi trebali biti uključeni u to rješavanje. Raspravili smo svaki od tih problema, naložila sam rješenje svih aktivnosti kako bi se problemi otklonili. Shvatila sam kao svoj prioritete riješiti problem kapaciteta mrtvačnice i zbrinjavanje pokojnika', dodala je. Ravnateljica je istaknula da do sporne snimke više nitko nije spominjao ni jedan od tih problema te da je smatrala da je problem riješen. Dodala je i kako su djelatnici dobili otkaz jer se nisu pridržavali pravilnika. 'Odmah smo krenuli u projekt proširenja mrtvačnice', kazala je.

Ostavka

Šimundić je rekla da je u oba slučaja, ali i u godinu i pol njenog mandata radila i sada radi u najboljoj vjeri. Istaknula je da daje sve od sebe da svaki problem koji se pred nju stavi riješi i da je u navedenim slučajevima tako i postupila.

'Razmišljala sam o ostavci puno puta, osoba sam koja je samokritična i propitujem sve što radim. Osjećam ogromnu odgovornost prema bolnici kojom upravljam i svaki dan se pitam jesu li odluke koje donosim ispravne i radim li dobro', dodala je. Šimundić je objasnila da je od kako je preuzela mandat uvela razne promjene u radu bolnice koje se nisu svidjele određenim djelatnicima i koji učestalo šalju pritužbe medijima na njen rad i rad njenog tima jer su ostali bez pozicije moći.' To djelovanje nema za cilj ukazati na probleme i propuste u radu bolnice jer da ima ti djelatnici bi onda došli nama i skrenuli pozornost', pojasnila je. Šimundić je dodala kako djelatnici odlaze jer je takav pritisak jako teško podnositi.

“Osjećam ogromnu odgovornost prema bolnici kojom upravljam i svaki dan se pitam jesu li odluke koje donosim ispravne i radim li dobro. ”

Problemi bolnice

Ravnateljica je kazala kako se pacijenti ne trebaju bojati doći u bolnicu Sveti Duh te da dobiva razne pohvale i komentare koji govore da pacijenti rado dolaze u tu bolnicu po pomoć. 'Percepcija koja se stvorila u javnosti djelo je zlonamjernih ljudi, a to je i njihov cilj. Ta percepcija je lažna, mi smo bolnica koja funkcionira kao i svaka druga i da imamo probleme kao i ostale bolnice u Hrvatskoj', rekla je Šimundić. Kao neke od problema Šimundić je navela nedostatak sestara i nedostatak nemedicinskih djelatnika.

Šimundić je rekla da su laboranti neprepoznati u javnosti zato što ne dolaze u direktan kontakt s pacijentima. 'Mi smo takva struka to smo sami izabrali. Ne patimo od toga da nas javnost prepoznaje. To je jako važna profesija i nezaobilazna, nema bolnice bez laboratorija, nema dijagnoze bez laboratorijskog nalaza', dodala je. Kazala je da je taj posao jako važan i važan čimbenik u zdravstvenom sustavu.