ŽESTOKO U NOVINARSKOM DOMU

Ravnateljica Hine napala predsjednika HND-a

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 16.07.2010 14:10
  • Objavljeno 16.07.2010 u 13:07
Smiljanka Škugor-Hrnčević

Smiljanka Škugor-Hrnčević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

'U Hini neće biti otpuštanja do kraja ove godine, a hoće li ga biti u razdoblju nakon toga, ovisit će o tome hoće Vlada operacionalizirati zahtjev za petpostotnim smanjenjem broja ljudi', kazala je Smiljanka Škugor Hrnčević na konferenciji za medije u HND-u na temu stanja u medijima

Iako nije bila u svojstvu izlagača, već se na presici pojavila kao novinarka, prva žena Hine osjetila je potrebu reći ponešto u stanju u državnoj agenciji, premda se o Hini nije pričalo (iako je u pozivu bilo najavljeno da hoće).

Tako se presica, na kojoj su bili predsjednik HND-a Zdenko Duka, predsjednik HND-ova ogranka na HRT-u Nikola Kristić i Zlatko Hreljević iz Vjesnika, pred kraj potpuno neočekivano pretvorila u polemiziranje Duka - Škugor Hrnčević koja se, to treba naglasiti, u Novinarskom domu pojavila okružena jakim snagama s još troje svojih novinara. Zlobnici bi dodali, tako je u svim državnim tvrtkama, dok jedan radi, trojica gledaju.

'Nije točno da Hina ima dugovanja i Hina se neće naći u situaciji u kojoj se našao Vjesnik. Tko vas je izvijestio o stanju u Hini i zašto me niste nazvali da se informirate u stanju u kući?' upitala je u dahu Škugor Hrnčević, a potom nastavila kako Hina ima sjajan projekt za koji država godišnje izdvaja deset milijuna kuna, a njezina ga agencija nudi za pola od tog iznosa.

'Riječ je o media monitoringu, odnosno o press clipingu', kazala je ravnateljica Hine.

Na sve izgovoreno Duka joj je replicirao molbom da bi najbolje bilo da 'lijepo sazove presicu i o svemu izvijesti medije', što je ona odbacila kao deplasiranu mogućnost.

Govoreći o stanju u medijima, Duka je istaknuo kako je u privatnim medijima situacija možda i gora nego u državnim, jer se novinari, poglavito honorarci svakodnevno otpuštaju, a posebno su apostrofirani Glas Istre i Slobodna Dalmacija.

'U Glasu Istre plaće su pale za 40 posto, gubici sežu do 110 milijuna kuna, a u Slobodnoj Dalmaciji u rujnu ističe moratorij na otpuštanje ljudi i sve glasnije se spominje da će se to početi događati.

Hreljević je pozdravio imenovanje Brune Lopandića za v. d. glavnog urednika Vjesnika, ali je naglasio da šest mjeseci na koliko je v. d. imenovan nije razdoblje u kojem se može napraviti restrukturiranje i zbog toga zatražio da se od 1. rujna raspiše javni natječaj za glavnog urednika koji bi onda u četverogodišnjem mandatu napravio sve potrebno.

Nikola Kristić istaknuo je da je novi Zakon o HRT-u u jednom djelu napravljen da mu našteti, a s druge strane pogoduje privatnim televizijama.

Smanjenje minutaže za reklame s devet na šest minuta u prime timeu od 18 do 22 sata pogodovanje je privatnim televizijama. U EU, javnim RTV servisima dopušta se i 12 minuta reklama i nitko iz EU nije tražio da se minutaža HRT-a smanjuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi