MZOS O NAPADU KATOLIČKOG FANATIKA

Ravnatelj mora zaštititi nastavnike od agresivnih roditelja!

09.04.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Iako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema saznanja o slučaju učiteljice u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi koju je otac jednog od učenika prijavio prosvjetnoj inspekciji pod optužbom za diskriminaciju, šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja, upozorili su kako 'ravnatelj školske ustanove i u navedenom slučaju mora poduzeti sve kako bi osigurao nesmetani rad učiteljice'

Učiteljica se na portalu Nastavnici organizirano požalila kako se našla pod pritiskom jednog od roditelja, a sve zbog nastave zdravstvenog odgoja. Otac je zahtijevao da mu dijete ne pohađa nastavu te da mu se upišu neopravdani sati, a potom je učiteljicu prozvao da 'zagovara Darwinovu teoriju evolucije' i da 'negira Boga koji je stvoritelj'

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) podsjećaju kako je u Nastavnom planu i programu za osnovnu školu (u nastavi biologije sedmog razreda) predviđena nastavna tema Evolucija u sklopu koje učenici uče o Darwinovoj teoriji tumačenja razvoja života na Zemlji.

'Zadaća je svih nastavnika ostvarivati propisane nastavne planove i programe/kurikulume, dok je ravnatelj, kao stručni voditelj školske ustanove, dužan brinuti, između ostaloga, i o sigurnosti te o pravima i interesima kako učenika, tako i samih radnika školske ustanove te je odgovaran za njihovu sigurnost', kažu u Ministarstvu.

Kad su neugodnosti i prijetnje kojima je učiteljica izložena u pitanju, u MZOS-u navode kako sve to 'samo potvrđuje u kojoj je mjeri uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja u škole bilo neophodno kako bi sva djeca dobila znanstveno utemeljene informacije koje će im omogućiti da žive bolje, duže i kvalitetnije te kako bi sutra i sami postali puno bolji roditelji'.

'Istovremeno, zdravstveni odgoj u školama potiče djecu na puno više razgovora s roditeljima, pa se na taj način jača i obiteljski odgoj. Ministar je više puta istaknuo kako je uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja jedan od najboljih poteza MZOS-a. Pri izradi novih propisa Ministarstvo će posebno razmotriti mogućnosti zaštite odgojno-obrazovnih radnika od nasilja kojima su sve više izloženi na svojim radnim mjestima', najavljeno je.


Što se nedolaska učenika na nastavu tiče, pozivaju se na zakonske odredbe kojima je propisano da je roditelj učenika dužan brinuti o tome da učenik redovito izvršava školske obveze. U slučaju izostanka s nastave, podsjećaju, roditelj je dužan na vrijeme izvijestiti školu o razlozima djetetova nedolaska te je propisano da se način opravdavanja izostanaka učenika i primjereni rok javljanja o razlogu izostanka uređuju statutom škole.

Iz Ministarstva su potvrdili i kako su, doduše, iz jednog drugog grada zaprimili zamolbu učiteljice u kojoj se traži zaštita učitelja zbog postupanja roditelja vezano uz provedbu kurikuluma zdravstvenog odgoja. Inspekcijski nadzor u konkretnom slučaju još je u tijeku, pa nisu mogli komentirati ishode, no najavljuju kako će utvrditi činjenice i predložiti potrebne mjere.