u javljanju na TV emisiju

Ravnatelj makarske srednje škole obračunao se s 'istospolnim muškarcima', 'Arsenom Beusom' i 'zapaljenim Stazićem'

06.03.2020 u 20:06

Bionic
Reading

Slavko Gudelj, ravnatelj makarske srednje škole fra Andrije Kačića Miošića nazvao je emisiju TV Jadrana u kojoj gledatelji iznose komentare na aktualna zbivanja. Prezentirao je dosta osebujne stavove o "istospolnim muškarcima", "Arsenu Beusu", "zapaljenon Staz'ću", a na kraju javljanja, za slučaj da su oni koji ga po glasu ne prepoznaju bili u dilemi je li to zbilja taj Slavko Gudelj, još se i predstavio kao ravnatelj i imenovao svoju srednju školu.

To bi značilo da je u javnosti istupio kao osoba na rukovodećoj funkciji u hrvatskom obrazovnom sustavu, a ne kao "običan građanin", čime homofobni istup svakako dobiva na težini, piše Slobodna Dalmacija.

Komentirajući fašnik u Imotskom, gdje je spaljena lutka istospolnog para koje drže dijete koje je pak imalo masku SDP-ova Nenada Stazića, Gudelj je komentirao: 'Ona je u formi Staz'ća . Dakle nije slučajno zašto je u formi Staz'ća . Jer, vi znate kad se raspravljalo u Saboru vezano za istospolne brakove da istospolni ljudi, je li... istospolni muškarci ne mogu posvajati djecu. Pa ima li to pameti? Je li to tipično antiprirodno? I, zašto su zapalile Staz'ća? I bilo je... Nije to atak na lijevu opciju, jer ja pratin medije. Jer pazite, nije niko zapalio Račana. Pokojnjeg, je l'. Nek... laka zemlja, je l'. Nego Staz'ća. On je iritantan opće na Imoćane! On je iritantan na hrvatsku desnicu. A... On bi najradije kad bi to moga sve anulira'.

Na njegov televizijski istup ravnatelja reagirale su institucije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje škole, a pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ogradila se od ravnateljevih stavova:

'Žalosno je i jako zabrinjavajuće da ovakva izjava dolazi od jednog prosvjetnog radnika i ravnatelja srednje škole. Svojim sadržajem i tonom cijela ta izjava odstupa od svega onoga što želimo da bude dio odgojno-obrazovnog sustava i čemu treba u uljuđenom svijetu podučavati djecu: kulturi dijaloga, toleranciji, pristojnosti, uvažavanju, intelektualnom argumentiranju'

Čitavu snimku poslušajte ovdje: