roditelji se požalili

Inspektori dolaze u Imotski zbog silnih jedinica iz matematike, a profesor koji je udijelio ocjene poručuje: Trebao sam ih srušiti još!

17.09.2019 u 11:26

Bionic
Reading

Nova školska godina započela je i u imotskoj gimnaziji Dr. Mate Ujević, no u njoj su još uvijek aktualni događaji iz one prošle. I dok jedni učenici listaju nove udžbenike, neki drugi s roditeljima s nestrpljenjem očekuju dolazak inspekcijske službe Agencije za odgoj i obrazovanje

Inspekcija stiže kako bi ispitala navode iz žalbe na ocjene iz matematike, i to za sedam učenika prvih i drugih razreda te škole. Naime, roditelji su se požalili da je profesor matematike Ante Trutin srušio sedam učenika na popravnom, a zanima ih i kolika je ukupna brojka srušenih učenika.

'Ovo je teatar apsurda kakvog nema nigdje. Tko nadgleda i kontrolira profesore i njihov rad? Kome oni odgovaraju? Kako je moguće da ravnatelj Boris Karin, koji bi trebao biti prva i odgovorna osoba škole, ne reagira na sustavno teroriziranje učenika i masovno bacanje na godinu od strane profesora Trutina? Možda zato što mu je profesor Trutin kum djetetu?' stoji u mailu roditelja koji je poslan na adresu Slobodne Dalmacije.

'Koliko je samo sudbina, obitelji, dobre djece ovako uništeno?! Zašto se ne bi i profesori podvrgnuli psiho testovima?! Koliko godina će se profesoru Trutinu to tolerirati? Inspekcije dolaze i odlaze, on ostaje. Koliko puta se nekog profesora može prijaviti, koliko dugo on može raditi bez sankcija?! Do mirovine?! Pa postoje li uopće sankcije za ovakve profesore? Jesu li ikome iz stručnih službi i nadležnih inspektorata (čiji se rad plaća iz naših džepova) bitne brojke učenika koje Ante Trutin obara na popravni i na godinu?! Jesu li im sumnjive?! Ili su im ta djeca, kojoj svjesno i nesvjesno uništavaju budućnost, uistinu samo broj?!' žali se roditelj.

Roditelji su se požalili i institucijama pa u Imotski stiže i inspekcija.

'Na popravnom ispitu bila je komisija sastavljena od profesora, prema našim pravilnicima. Konačno, i ocjena više savjetnice za matematiku Antonele Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnice Split, prilikom stručno-pedagoškog nadzora samog popravnog ispita, kako nema propusta u provođenju popravnog ispita meni je najmjerodavnija. Ako pak, kako vi kažete, dođe i inspekcija iz same agencije iz Zagreba, mi smo spremni predočiti sve detalje provedbe popravnog ispita', kazao je ravnatelj Karin.

Oglasio se i sam profesor Trutin. 'Sva ta pitanja i primjedbe ne stoje. Prvo bih samo spomenuo da roditelji ili roditelj, ili tko već postavlja ta pitanja, nije nijednom postavio pitanje koliko su samo u posljednjih 15 godina učenici profesora Trutina osvojili regionalnih i državnih nagrada iz matematike te je li učenik kojega sam ja učio bio sudionik Međunarodne matematičke olimpijade u Americi. Napišite slobodno da sam iz tih razreda trebao na godinu baciti još četiri do pet učenika!' kaže Trutin, dodavši da je na kraju srušio samo najlošije učenike, one koji usput ometaju druge učenike, a koji žele nešto naučiti.