iza rešetaka

Ratni zločinac iz 'Haškog Hiltona' prebačen u viktorijanski zatvor gdje ćelije nemaju ni vlastiti toalet

29.05.2021 u 18:38

Bionic
Reading

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić zatvoren je u Velikoj Britaniji u viktorijanskom zatvoru na otoku Wight gdje oko deset posto od 1000 zatvorenika čine muslimani

Ujedinjeno Kraljevstvo pristalo je preuzeti, piše britanski The Sun, a prenosi Klikx.ba, 'zvijer iz Bosne', nakon što je pomoglo da se izvede pred lice pravde zbog genocida nad 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Dovezen je prošlog tjedna pod stražom, a službenici su znali da će biti u velikoj opasnosti, ako ga strpaju u zatvor s velikim brojem muslimanskih zatvorenika koji tamo borave. Zbog toga su ga premijestili na otok Wight, gdje muslimani, kako prenosi Klix.ba, čine oko deset posto od 1000 zatvorenika u zatvoru B kategorije.

Bivši lider bosanskih Srba osuđen je pred Međunarodnim kaznenim sudom u Hagu 2016., a godine je proveo u zatvoru nazvanom 'Haški Hilton' s 14 zatvorenika, laptopima u svakoj ćeliji i besplatnim telefonskim pozivima. 

Karadžić je sada prebačen u zatvor gdje su ćelije toliko stare da neke nemaju ni vlastiti toalet, a većina zatvorenika je preko 50 godina. Neki pate i od demencije.