važan faktor

Ratne mačke igraju važnu ulogu na bojištu u Ukrajini, prikupljaju i donacije

24.01.2024 u 16:53

Bionic
Reading

Mačke obično stižu na položaje ukrajinske vojske iz obližnjih sela ili gradova uništenih ratom. Napušteni od vlasnika, ljubimci traže ljudsku zaštitu od neprestanog granatiranja, napada dronova i minskih polja

Mačke i druge životinje donose utjehu ukrajinskim vojnicima.

'Neki ih usvoje i odnesu kući, drugi ih radije drže u rovovima i čak ih prosljeđuju drugim jedinicama tijekom rotacije', rekao je Oleksandr Shtupun, glasnogovornik ukrajinske vojske, piše Politico.

'Kada ti ovo preplašeno malo stvorenje dođe tražeći zaštitu, kako možeš reći ne? Mi smo jaki, pa štitimo slabija bića, koja su dospjela u iste grozne okolnosti kao i mi, samo zato što su se Rusi pojavili na našoj zemlji', objasnio je Oleksandr Yabchanka, ukrajinski vojni bolničar.

Usvojene mačke također vode vlastite bitke protiv miševa koji napadaju rovove i grizu Starlink satelitske komunikacijske kablove i ožičenje automobila, uništavaju zalihe hrane i vojnu opremu, pa čak i grickaju prste usnulim vojnicima.

'Ako mačke žive u našim rovovima, miševi će se gotovo uvijek držati podalje', rekao je Yabchanka.

Mačak koji je dobio ime jer voli sir, a ima isto ime kao i general ukrajinske vojske Oleksandr Syrsky, a sam general je to smatrao smiješnim.

'Odveo sam ga kući kad smo napustili tu poziciju. Sada živi s mojom obitelji u Kijevu, ali i dalje pomaže vojsci. Iskoristili smo njegovu popularnost na društvenim mrežama kako bismo prikupili 147.000 eura za komplekse Mini Shark UAV za podešavanje topništva', rekao je jedan vojnik.

'Shaybyk je imao najveću karizmu. Bilo je hladno, pa sam ga jedne noći ponio sa sobom u vreću za spavanje. I tada sam se zaljubio u tog mačka', rekao je Liashuk. 'On nije samo moj najbolji prijatelj, on je moj sin.'

Viralna senzacija

Od tada, Shaybyk je prelazio na različite pozicije s Liashukom, a njih dvojica su postali viralna senzacija zbog svojih zajedničkih patrolnih videa.

Shaybyk i Liashuk također prikupljaju donacije za ukrajinsku vojsku, a Shaybyk je u rujnu dobio posebnu nagradu za pomoć u prikupljanju novca za kupnju sedam automobila i drugih potrepština.

Za razliku od prvih lutalica, Herald, poznat kao Herych, mačji je aristokrat. Čim je Rusija izvršila invaziju, Herych se pridružio Kyrylu Liukovu, vojnom koordinatoru dobrotvorne zaklade Serhiy Prytula, koja dostavlja zalihe jedinicama na prvoj crti.

'Svaki put je bio zvijezda nastupa, s toliko boraca koji su trčali k nama da ga pomaze i slikaju se s njim', rekao je Liukov. 'Herych je bio strpljiv, iako pomalo šokiran'.

Poput Syrskyja, Herych koristi svoju internetsku popularnost kako bi pomogao ukrajinskoj vojsci, predvodeći kampanju koja je prikupila oko 25.000 eura za kupnju automobila za vojsku.

I Rusi imaju svoje mačke

U međuvremenu su i Rusi su objavili mnoštvo sličnih priča o mačkama na njihovoj strani bojišnice kako bi humanizirali vojsku. No, nije prvi put da je Rusija 'naoružala' mačke za potrebe propagande.

Krajem prošle godine, regionalni odjel Ministarstva za izvanredne situacije u zapadnom ruskom Orjolu, oko 300 km od ukrajinske granice, izvijestio je da je poslao mačku po imenu Marusya na front da pomogne u borbi protiv miševa.

'Ona će pomoći u jačanju morala vojnika i zaštititi njihov san, braniti zalihe hrane', navodi se u priopćenju ministarstva. 'Sigurni smo da će Marusya biti dobro i da će se uskoro vratiti kući!'