MILAN KUČAN

'Rat u BiH temeljen na dogovoru Milošević - Tuđman'

06.04.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove katastrofalne posljedice, a tvrdi da je taj ratni sukob bio temeljen na navodnom dogovoru između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH

'Ja sam mislio da treba odmah intervenirati i tražio sam, ne samo ja nego i drugi iz slovenskog vodstva, kanale prema međunarodnoj zajednici da im kažemo da na vrijeme interveniraju. Mi smo naslućivali da se to neće završiti samo na snajperima, već da će to imati strahovite posljedice. Nažalost, Srebrenica je samo stravični, krucijalni završetak', kazao je Kučan kako ga u petak navodi sarajevski Dnevni avaz.

U razgovoru u povodu dvadesete obljetnice od početka opsade Sarajeva, Kučan je istaknuo kako se tijekom procesa raspada bivše SFRJ dalo naslutiti što čeka BiH, posebice zbog ignoriranja međunarodne zajednice.

'To je bio rat protiv BiH. On jest kasnije dobio neke karakteristike etničkog sukoba, ali je to u stvari bio rat protiv BiH zasnovan na neostvarenom dogovoru između Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH', istaknuo je Kučan.

Bivši slovenski predsjednik drži kako je međunarodna zajednica mogla spriječiti provedbu toga dogovora da je na vrijeme shvatila kako je istekao rok trajanja Jugoslavije 'kao umjetne tvorevine' i poduzela mjere da se njezina razgradnja provede na miran način.

'Oni su smatrali da je Milošević gospodar rata i da njemu treba udovoljiti, a onda će on preuzeti odgovornost za pacificiranje ovoga prostora', tvrdi Kučan.

Dodao je kako, unatoč ratnim strahotama, nikada nije dvojio da će BiH opstati.

Njegova je preporuka da se sada pokuša postići novi dogovor o zajedničkom životu u BiH koji bi zamijenio dijelove Daytonskog sporazuma i koji su doveli do toga da se u BiH živi 'kao u luđačkoj košulji'.